Monitorul SFS

Ion Prisăcaru: Educația fiscală sau civismul fiscal nu este un dar de la natură, ci presupune educarea și implicarea întregii societăți

Educația fiscală sau civismul fiscal nu este un dar de la natură, ci se învață și presupune educație, de la funcționarii fiscului și terminând cu întreaga societate, a declarat Șeful SFS, Ion Prisăcaru, în contextul demarării, pe intern, a unei campanii de formare a comportamentului civic – fiscal al angajaților Serviciului Fiscal de Stat. Această campanie este îndreptată spre modificarea comportamentului psihologic al angajaților fiscului, dar și al contribuabililor, în sensul conștientizării efectului social al impozitelor şi taxelor plătite și are menirea să contribuie la dezvoltarea civismului fiscal şi la diminuarea evaziunii fiscale. Astfel, în scopul consolidării civismului fiscal în rândurile funcționarilor fiscali, care trebuie să fie un exemplu pentru întreaga societate, de conștiință și perseverență în respectarea drepturilor și obligațiilor cetățenești, precum și realizarea rolului contribuției fiecăruia în parte la creșterea conformării fiscale și contracararea fenomenului de evaziune fiscală, în baza art.133 alin. (1) lit.c) al Codului fiscal, Șeful SFS, Ion Prisăcaru, a semnat un ordin intern, adresat subalternilor. Conform acestui ordin, angajaților Serviciului Fiscal de Stat li se cere:
  1. Implicarea conștiincioasă a fiecărui angajat al Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de atribuțiile de serviciu, de obligațiile și de funcțiile zilnice pe care le exercită, la respectarea legislației prin:
    • solicitarea bonului de plată/bonului de casă (bon fiscal) al mașinii de casă și control la efectuarea tranzacțiilor de cumpărare a bunurilor, serviciilor;
    • solicitarea biletului de călătorie în cazul utilizării transportului public de pasageri (urban și interurban), serviciu de taxi;
    • onorarea obligațiunilor în conformitate cu prevederile legale de depunere a declarației cu privire la conflictul de interese, declarației cu privire la impozitul pe venit, inclusiv în cazul de vânzare a bunului imobil, unității de transport etc.;
    • onorarea obligațiunilor de achitare a taxelor și impozitelor aferente bunurilor imobiliare deținute în proprietate, terenurilor și altor cazuri care nasc obligațiuni de achitare a impozitelor și taxelor.
  2. Șefilor subdiviziunilor structurale ale IFPS și inspectoratelor fiscale de stat teritoriale să aducă la cunoștința, contra semnătură, angajaților din subordine conținutul prezentei Indicații.
  3. Direcția securitate internă și anticorupție să monitorizeze procesul de respectare a prezentei Indicații de către angajații SFS, cu raportarea, după caz, conducerii IFPS, a încălcărilor depistate. În cazul nerespectării prezentei Indicații, funcționarii fiscali vor fi trași la răspundere disciplinară.
  4. Direcția dezvoltare strategică și comunicare să aducă prezenta Indicație pentru cunoștință și executare tuturor subdiviziunilor structurale ale IFPS și inspectoratelor fiscale de stat teritoriale.

via | www.fisc.md

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat

1495 vizualizări

Data publicării:

06 Martie /2015 16:07

Domeniu:

Noutăți fiscale

Etichete:

educatia fiscala | funcţionari fiscali | companii | IFPS | Ion Prisăcaru

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon