Știri

Negocierile asupra cuantumului salariului minim pe țară pentru anul 2023 continuă

Astăzi, 7 noiembrie, pe platforma Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective au fost examinate propunerile ce țin de stabilirea salariul minim pe țară pentru anul viitor. Partenerii sociali (Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatelor din Moldova (CNPM)) propun ca acesta să fie aprobat în cuantum de 5 mii lei, iar reprezentanții autorităților sunt dispuși să susțină mărimea acestuia la nivelul de 4 mii lei.

 

Igor Zubcu, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, a menționat că, un motiv pentru care este necesară majorarea salariului minim este asigurarea unei pensii minime pentru limită de vârstă, deoarece la momentul de față, ținând cont de calcule, salariul minim de 3500 lei nu poate asigura o pensie minimă, iar statul recompensează în acest sens. Totodată, vicepreședintele CNSM a menționat că, la majorarea salariului minim, trebuie luată în calcul și inflația de 34% și că avem nevoie de o creștere a salariului, nu de o indexare.

 

Salariul minim pe țară în cuantum de 5 mii lei este susținut și de reprezentanții Confederației Naționale a Patronatelor, care au menționat că această creștere este inevitabilă, fiind condiționată de mai mulți factori.

 

În același timp, Vladimir Arachelov, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, a menționat că, pentru anul viitor nu există un spațiu fiscal suficient pentru a asigura un salariu minim majorat până la suma de 5 mii lei, viziunea Ministerului fiind menținerea actualului salariului actual sau majorarea până la 4 mii lei.

 

Conform datelor preliminare, majorarea salariului minim pe țară până la 5 mii lei ar costa bugetul circa 1 mld. lei. Totodată, reprezentanții partenerilor sociali au menționat că, în cazul în care salariul mimim pe țară va fi majorat insuficient, consețința va fi ca în continuare sistemul de prestații sociale oferite va rămâne mai favorabil decât sistemul de salarizare.

În cadrul discuțiilor părțile nu au ajuns la un consens, iar ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a propus ca discuțiile asupra subiectului să continue ulterior.

 

Participanții s-au referit și la proiectul de lege pentru aprobarea mecansimului automatizat de subvenționare a creșterii salariale, care, la momentul de față, este expus pentru consultări publice. Reamintim,  mecanismul  prevede rambursarea, în proporție de 100%, a contribuției angajatorului la BASS aferent majorării salariale operate, iar pentru a beneficia de facilitate angajatorul, conform proiectului, urmează să opereze o majorare a salariului angajatului cu minimum 50% raportat la baza de calcul și să solicite participarea la măsură la completarea Dării de seamă IPC21. 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1296 vizualizări

Data publicării:

07 Noiembrie /2022 16:11

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

salariu minim pe țară | negocieri

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon