
Prețurile de transfer
Noi modificări ale legislației privind prețurile de transfer au fost votate de către Parlament în a doua lectură
În cadrul ședinței Parlamentului din 03 iulie 2025 a fost votat în a doua lectură proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal nr. 1163/1997 și a altor acte normative. Printre modificările fiscale importante se numără și schimbările semnificative aduse legislației prețurilor de transfer, care vor intra în vigoare începând cu anul 2026, cu anumite excepții.
O modificare esențială constă în extinderea termenului pentru prezentarea informației privind prețurile de transfer de către contribuabili cu încă trei luni, noul termen fiind până pe 25 a lunii a șasea după încheierea perioadei fiscale de gestiune.
De asemenea, a fost eliminată cerința de a depune dosarul privind prețurile de transfer în termen de 6 luni după încheierea anului financiar pentru contribuabilii care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate având o valoare totală de cel puțin 50.000.000 de lei, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor cu toate persoanele afiliate, fără TVA, pe parcursul unei perioade fiscale. Totuși, contribuabilii care au tranzacții cu persoane afiliate însumând cel puțin 20.000.000 de lei, fără TVA, într-o perioadă fiscală vor fi obligați să prezinte dosarul privind prețurile de transfer doar la cererea Serviciului Fiscal de Stat. Termenul de prezentare a dosarului, la cererea autorităților fiscale, a fost extins de la 60 la 120 de zile din momentul solicitării, dar care nu poate fi mai devreme de termenul de depunere a informației privind prețurile de transfer. Proiectul de lege specifică faptul că aceste prevederi se aplică pentru anul 2024, iar nerespectarea termenului anterior de 6 luni pentru prezentarea dosarului de prețuri de transfer, pentru anul 2024, nu va fi considerată o încălcare a legislației.
Au fost introduse și clarificări referitoare la depunerea documentației privind prețurile de transfer corectate. Anterior, lipsa acestor prevederi crea dificultăți, deoarece legislația nu menționa că informațiile și dosarul privind prețurile de transfer sunt considerate dări de seamă fiscale. Drept urmare, nu se puteau aplica prevederile articolului 188 din Codul fiscal, care reglementează darea de seamă fiscală corectată. Noile modificări legislative specifică expres că informațiile privind prețurile de transfer pot fi corectate conform articolului 188. În ceea ce privește dosarul privind prețurile de transfer, acesta poate fi depus corectat doar în urma unei decizii a Serviciului Fiscal de Stat referitoare la ajustarea sau estimarea prețurilor de transfer. După comunicarea deciziei, contribuabilii au la dispoziție 30 de zile pentru a depune versiunea corectată a dosarului.
Modalitatea de determinare a valorii tranzacțiilor cu părțile afiliate în scopul determinării pragurilor și al documentării tranzacțiilor controlate, a fost revizuită. Astfel, noua formulare prevede că în scopul determinării pragului și documentării tranzacțiilor[1] cu persoanele afiliate nu se iau în considerare, avansurile primite/acordate, diferențele de curs și diferențele de reevaluare a activelor și a datoriilor reflectate în evidența contabilă ca rezultat al tranzacțiilor efectuate cu persoanele afiliate, cu excepția tranzacțiilor de schimb valutar. În scopul determinării pragului pentru tranzacții legate de leasing, credit, împrumut se iau în calcul exclusiv dobânzile prevăzute în art. 12 pct. 7)[2], calculate pe parcursul perioadei fiscale.
De asemenea, s-a eliminat prevederea care obligă contribuabilul să păstreze dosarul prețurilor de transfer pentru o perioadă de 6 ani, ce începea de la momentul prezentării acestuia.
Au fost clarificate și aspectele legate de modalitatea de calcul și raportare a impozitului unic, ca urmare a ajustărilor conform Capitolului 112 din Titlul V al Codului Fiscal. Astfel, companiile care sunt rezidente în parcul IT vor trebui să raporteze impozitul unic ajustat pentru anii 2024 și 2025 prin intermediul unei declarații cu privire la impozitul unic pentru tranzacțiile cu persoanele afiliate, către Serviciul Fiscal de Stat, până la data de 25 decembrie 2025.
Concluzie:
Modificările aduse legislației privind prețurile de transfer au fost fundamentate de necesitatea asigurării unui cadru legal mai clar și eficient pentru aplicarea prevederilor actelor respective. Mai mult ca atât, proiectul de lege a fost elaborat în baza solicitărilor și sugestiilor primite de către autorităților publice, inclusiv de la reprezentanții mediului de afaceri, precum și contribuabililor.
Anna Gîscă – Manager, Servicii fiscale, PwC Moldova
Cristi Țurcanu – Consultant fiscal, Servicii fiscale, PwC Moldov
________________
[1] a căror valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, fără TVA, egală sau mai mare de 20 000 000 de lei
[2] orice venit obținut din creanțe de orice fel (indiferent de modul întocmirii), inclusiv veniturile de pe depunerile bănești, veniturile obținute în baza unui contract de leasing financiar și, în special, veniturile obținute din valori mobiliare de stat, titluri de creanță sau obligațiuni, inclusiv sconturi, discounturi, primele și premiile legate de asemenea valori, titluri și obligațiuni.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
267 vizualizări
Data publicării:
04 Iulie /2025 11:38
Catalogul tematic
Prețuri de transfer
Etichete:
Codul fiscal
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.