Știri
ODA va lansa noi programe de suport pentru antreprenori
În anul 2022 Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii a fost reformată în Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), scopul reorganizării fiind sporirea accesului la finanțările oferite de stat pentru un număr mai mare de companii.
Astăzi, 24 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, au fost trecute în revistă cele mai importante realizări ale ODA în anul precedent și prezentate prioritățile pentru anul curent.
După cum a menționat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în pofida crizelor declanșate pe parcursul anului precedent, statul, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a susținut businessul prin intermediul ODA.
În același timp, ministrul a reamintit că, începând cu 1 ianuarie 2023, entitățile micro, mici si mijlocii pentru perioadele fiscale 2023-2025 nu vor fi obligate să achite impozitul pe venit în cazul în care nu vor repartiza profitul net pentru achitarea dividendelor, obligația de achitare a impozitului pe venit revenind concomitent cu plata dividendelor. Astfel, banii rămași la companie pot fi direcționați pentru investiții și majorarea salariilor. Ministrul a precizat că aceasta este o practică preluată din experiența Estoniei, ca urmare fiind prognozată acumularea de către companii a circa 2 mld. lei.
Totodată, Dumitru Alaiba a reamintit că au fost revăzute criteriile ce definesc ÎMM, iar ca urmare a ajustării plafoanelor un număr mai mare de entități vor putea fi considerate IMM-uri, devenind eligibile pentru obținerea suportului în cadrul programelor de stat implementate de ODA.
La rândul său, directorul ODA, Dumitru Pîntea, a menționat că unul dintre obiectivele anului precedent a fost efectuarea unei reforme depline a organizației, bazată pe ajustarea proceselor interne, iar interacțiunea dintre ODA și antreprenori să devină cât mai simplă, dar și pe digitalizarea mecanismului de aplicare la programe, fără ca antreprenorii să mai fie nevoiți să se prezinte la sediul ODA. În același timp, a fost modificat procesul de evaluare a dosarelor, care este efectuat de către o direcție specializată în evaluarea riscului.
Este important de menționat că în rezultatul reformei mecanismul de aplicare este unul continuu și nu pe bază de apel, cum era anterior, adică companiile, atunci când au nevoie să investească, pot aplica, fără a fi nevoie să aștepte următoarele apeluri de proiecte, a explicat directorul ODA.
Conform datelor prezentate, în anul 2022 numărul total al companiilor beneficiare de programe de grant sau garanții financiare a constituit 1375, susținerea financiară a acestora fiind de circa 719 mil. lei (granturi și garanții la credite), ceea ce a susținut investiții de circa 2 mld. lei.
În anul 2022 au fost înregistrați 541 beneficiari direcți ai programelor de grant, iar valoarea granturilor acordate a atins 162 mil. lei. De asemenea, au fost menținute sau create circa 3300 locuri de muncă noi.
Directorul ODA a menționat că în anul precedent a fost lansat un program foarte important, mai ales în contextul crizei energetice – Programul de retehnologizare a afacerilor, cu suportul căruia 20 de antreprenori și-au instalat panouri fotovoltaice.
Pentru anul 2023, pe lângă continuarea și actualizarea programelor deja existente, organizația va implementa încă 4 componente noi:
- Femei în afaceri (un nou program), cu granturi pentru abilitatea economică a femeilor;
- Micii producători, cu granturi pentru afacerile de familie și microîntreprinderi;
- Furnizori locali, cu granturi pentru creșterea capacității de export;
- Turism rural, cu granturi pentru agro-pensiuni.
Totodată, urmează a fi lansat Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică (FACEM) – instrument ce va asigura furnizarea resurselor financiare accesibile și pe termen lung cu o rată a dobânzii mai mică decât cea de piață, fortificarea suportului oferit de stat ÎMM-urilor, sporirea competitivității acestora etc.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1169 vizualizări
Data publicării:
24 Ianuarie /2023 12:55
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
program | grant nerambursabil | ODA
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.