20
04 2016
589

BCE anunță că băncile din zona euro au înăsprit accesul la creditele ipotecare

Băncile din zona euro au înăsprit accesul la creditele ipotecare. Asta chiar dacă cererea pentru acest tip de împrumuturi a crescut semnificativ. Anunțul a fost ieri de reprezentanții Băncii Central Europene.

Conform studiului realizat de BCE, aproximativ 4% dintre bănci au raportat o înăsprire a standardelor lor interne pentru acordarea creditelor ipotecare. Evoluția vine ca urmare a implementării directivei UE privind creditarea ipotecară, care cere băncilor să efectueze o analiză mai amănunțită a celor care solicită împrumuturi.

În zona euro, băncile din Olanda și Germania au înăsprit accesul la creditele ipotecare, în timp ce instituțiile financiare din Italia și Spania le-au atenuat, scrie Agerpres.

La ședința de politică monetară din 10 martie, BCE a redus, pentru prima dată în istoria instituției, dobânda de bază la nivelul zero și a majorat peste așteptări achizițiile lunare de obligațiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro.

Tot în ședința de politică monetară de luna trecută, BCE a decis să reducă și dobânda la depozite cu 10 puncte de bază, până la minus 0,40%, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală cu cinci puncte de bază, până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituția de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul și investițiile în Europa.

via | www.bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.