Panorama

Belgia, Franţa şi Finlanda riscă să devină „noua periferie“ a zonei euro din cauza costurilor mari

Anumite economii dezvoltate din zona euro, precum Belgia, Finlanda sau Franţa, ţări care se confruntă cu creşterea masivă a costurilor cu forţa de muncă, riscă să piardă din competitivitate şi să alunece la periferia zonei euro, potrivit unei analize a companiei de cercetare macroeconomică Capital Economics. Autorii raportului au analizat evoluţia costului mediu cu forţa de muncă pe unitate produsă în statele din zona euro şi au observat că economiile dezvoltate, în special Belgia, Finlanda şi Franţa, au înregistrat creşteri masive în ultimii patru ani, atât în termeni absoluţi, cât şi raportat la media din zona euro. Spre comparaţie, economi­ile considerate ca aflate acum la periferia uniunii monetare – Spania, Italia, Portugalia, Irlanda – au reuşit să-şi micşoreze costurile.
Deşi aceste schimbări ar putea ajuta economiile de la periferie să îşi recupereze rapid competitivitatea, o parte din economiile principale, inclusiv Belgia, ameninţă să împingă periferia zonei euro spre nord, scriu dierctorul general al Capital Economics Roger Bootle şi economistul-şef Jonathan Loynes.
Belgia a ajuns ţara cu cea mai scumpă forţă de muncă din zona euro, ceea ce pare să afecteze deja investiţiile şi exporturile, doi dintre cei mai puternici stimuli ai creşterii economice. Guvernele actualelor ţări periferice au implementat diverse politici pentru a îmbunătăţi funcţionarea pieţei muncii şi a pieţei de bunuri, în timp ce reformele din marile economii au fost „aproape inexistente“, potrivit analizei. Acest grup de ţări este pândit acum de riscul unei creşteri anemice, asociată cu probleme similare celor care au înţepenit economiile de la periferia zonei euro în ultimii cinci ani. Nu este o coincindenţă că perspectiva economică a acestor ţări începe să se înrăutăţească. Economia Finlandei este în recesiune, cea a Franţei stagnează de la începutul anului, iar redresarea economică a Belgiei a încetinit puternic în al doilea trimestru. Decalajul zonei euro în ansamblu faţă de Belgia în privinţa costurilor este la fel de mare precum cel faţă de economiile periferice în 2005. Deşi rezultatele raportului reprezintă o veste proastă pentru statele menţionate, Bootle şi Loynes apreciază că pierderea relativă a competitivităţii aduce câştiguri corespunzătoare pe alte planuri. Dacă membrii principali ai zonei euro îşi reduc competitivitatea faţă de periferia zonei euro, atunci întreaga regiune ar trebui să devină mai echilibrată, iar durabilitatea redresării economice din regiune ar putea creşte.

via www.zf.ro

1554 vizualizări

Data publicării:

23 Octombrie /2014 12:04

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

economie | Franța | Belgia | Finlanda | zona euro | forţa de muncă

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon