03
11 2014
732

Bursa de la New York, la maxime istorice după ce Japonia a extins programul de stimulare a economiei

Principalii indici ai bursei de la New York au atins vineri noi maxime istorice, după ce Banca Japoniei a extins programul de stimulare monetară a economiei la 80.000 de miliarde de yeni (714 miliarde de dolari), iar cel mai mare fond de pensii din Asia a anunţat că va investi masiv în acţiuni.

Bursele sunt în urcare puternică în întreaga lume: indicele Topix al pieţei de la Tokyo a traversat cea mai bună şedinţă din ultimele 12 luni, iar Europa a crescut vineri cu 2%.

Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) al bursei de la New York a urcat vineri cu 1%, la 17.370,87 puncte, un nou maxim istoric. Cote record au atins şi indicii Standard & Poor's 500 şi Nasdaq Composite, care au avansat cu 1%, respectiv 1,3%, potrivit Bloomberg.

Banca Japoniei a extins cu 10.000 miliarde yeni (89 miliarde de dolari) programul de relaxare cantitativă, decizie neaşteptată pentru economişti şi investitori.

Mutarea japonezilor a fost cireaşa de pe tort. Totodată, factorii fundamentali arată bine. Profiturile companiilor sunt peste aşteptări, datele macro din SUA au afişat evoluţii solide, până şi datele din zona euro dau semne de stabilizare, comentează pentru Bloomberg un analist al ING Investment Management.

Odată cu măsura anunţată de Banca Japoniei, fondul de investiţii Government Pension Investment Fund, cea mai mare agenţie de administrare de active pentru fonduri de pensii din Asia şi a doua la nivel global, a anunţat că va majora ponderea acţiunilor în active la 50%, faţă de 25% în prealabil, şi că va începe investiţiile în active alternative.

În SUA, datele economice publicate vineri arată scăderea cheltuielilor de consum în luna septembrie, pe fondul celei mai lente rate de creştere a veniturilor înregistrată de la începutul anului. Pe de altă parte, doi indici privind încrederea consumatorilor şi a mediului de afaceri au înregistrat evoluţii puternic pozitive.

via www.economica.net

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.