Panorama

Finanţele Cehiei sunt administrate ca o afacere de către un miliardar. Investitorii îl ajută

Ministrul ceh al finanţelor Andrej Babis forţează companiile controlate de stat să cedeze o parte mai mare din pro­fi­turi guvernului, investeşte pe pieţele finan­ciare bani publici altfel nefolosiţi şi se împotriveşte creşterii cheltuielilor, cerută de premierul Bohuslav Sobotka. Ministrul, pe locul doi în topul celor mai bogaţi cehi şi proprietarul producăto­ru­lui de chi­micale şi alimente Agrofert AS, a pro­mis că va administra finanţele ţării aşa cum îşi conduce propria afacere de 12 mi­liar­de de dolari, iar cei care finan­ţează Cehia îi apro­bă politicile. Prospătul guvern, de doar trei luni, este „premiat“ de in­­vestitori cu cele mai reduse randa­men­te de după luna mai a anului trecut, scrie Bloomberg. În acest context, Babis vede deficitul bugetar la 1,8% din PIB anul acesta, faţă de 2,9% din PIB cât era estimarea ante­rioară a guvernului. Sobotka şi Babis, liderii celor mai mari partide din parlament, încearcă să-şi depăşească diferenţele politice pentru a împleti măsuri care încurajează creşterea precum investiţii în drumuri şi cheltuieli pe ajutoare sociale cu responsabilitate fiscală la un an după ce economia a ieşit din cea mai lungă recesiune din istorie. Randamentele obligaţiunilor ceheşti cu scadenţa în 2022 au scăzut cu 45 de punc­te de bază de când a fost format ac­tua­lul cabinet, pe 29 ianuarie, la 1,95% marţi. „Domnul Babis va încerca să impună o structură raţională cheltuielilor publice şi va insista pe proiecte de infra­structură care aduc valoare adăugată“, a explicat Martin Rezac, analist la Investicni Spolecnost Ceske Sporitelny. Guvernul tripartit încearcă să inver­se­ze programul de austeritate introdus de premierul Petr Necas în perioada 2010 - 2013. Reducerile de cheltuieli implemen­tate de acesta au adus ţării cele mai re­duse costuri de finanţare din Europa emer­gentă, dar au agravat recesiunea, con­text în care şomajul a atins cote record. Babis a blocat planul lui Sobotka de a majora veniturile bugetare prin creş­terea taxelor pe serviciile de utilităţi şi pe cele impuse băncilor. Ministrul de finanţe susţine că guvernul ar trebui mai degrabă să strângă bani lichidând eva­ziu­nea fiscală şi eficientizând adminis­traţia de stat, cu mai puţină birocraţie pentru a trage investitori străini. Ministrul a pus pe picioare Agrofert în 1993 cu capital de doar 5.000 de dolari şi patru angajaţi. Grupul, care acum în­glo­bează producători de alimente, de în­gră­şăminte, de lemn şi mass-me­dia, a ra­por­tat pentru anul trecut veni­turi de 12 mi­liarde de dolari.
„Voi conduce ministerul ca pe o companie. Finanţele publice nu ar trebui să fie doar un simplu exerciţiu de conta­bilitate. Cineva ar trebui să ges­tioneze activ cheltuielile pentru ca astfel să ştim în detaliu pe ce se duc banii plătito­rilor de taxe“, a explicat Babis.
În cel mai recent duel dintre ministru şi premier privind cheltuielile, Babis a atacat propunerea social-democraţilor lui Sobotka de a-i ajuta cu 1,1 miliarde de coroane pe minerii care lucrează în mina neprofitabilă Paskov, aparţinând New World Resources. Ministrul a respins suma ca fiind prea mare şi a negociat un nou acord care a redus la jumătate sprijinul din partea statului. Babis şi Sobotka s-au înţeles însă ca statul să dea mai mulţi bani spitalelor anul acesta şi următorul şi să majoreze pensiile începând cu 2015.

via www.zf.ro

1548 vizualizări

Data publicării:

24 Aprilie /2014 13:37

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon