26
12 2013
830

Google pus la respect de fiscul Italian

Noua lege interzice companiei Google să vândă publicitatea prin filialele off-shore. Astfel că autorităţile italiene au întreprins primul pas real în lupta cu schemele legale care permit companiilor web să-şi micşoreze esenţial impozitele achitate la buget.

Parlamentul Italian a votat legea cu privire la publicitatea on-line, care în mass media este numit “impozitul google”. Astfel că potrivit aceste legi companiile italiene vor putea cumpăra publicitatea on-line doar de la companiile rezidente în Italia. Dacă Google nu va deschide o filială în Italia el nu va putea vinde publicitatea pe teritoriul Italian.

Totuși această lege a stârnit multe critici, fiindcă potrivit părerii unor parlamentari ea ar putea să nu respecte principiul liberei concurențe din UE. Nu este exclus să apară procese de judecată din partea anumitor companii, care nu sunt de acord cu această lege. Premierul italian, Enrico Letta spune că această lege va trebui discutată în cadrul instituțiilor europene pentru a confirma legalitatea acestei prevederi.

Instituirea “web tax” se discută de mult timp pentru a introduce norme ca marile grupuri de tehnologie a informației (Google, Amazon, Facebook) să plătească taxe pentru câştigul perceput pe teritoriul italian (sau în alte ţări, în afară de Irlanda şi SUA).

Multinaționalele şi alte companii mari utilizează tehnici de planificare fiscală şi au ajuns să plătească taxe mai reduse decât firmele mici, care activează la nivel național, ceea ce distorsionează imaginea economiei şi ideea de corectitudine, a declarat Robert van der Jagt, chairman al KPMG EU Tax Center şi partener în KPMG Olanda.

El a susținut că ar trebui să se facă deosebirea dintre evaziunea fiscală — care este ilegală, şi planificarea fiscală agre¬sivă — care este legală, dar pune probleme din punctul de vedere al principiului corectitudinii şi ridică semne de întrebare dacă este încă acceptabilă în mediul economic actual.

Legislația internațională în domeniul impozitelor nu a ținut pasul cu evoluția economiilor şi a politicilor, iar evaziunea fiscală şi planificarea fiscală agresivă au ajuns în prim-plan în ultima perioadă, fiind analizate la nivel internațional noi metode de combatere, a mai spus reprezentantul KPMG.

Potrivit unor estimări, evaziunea fiscală privează guvernele europene de 1.000 mld. euro pe an. Iar o rezoluție adoptată de Parlamentul European stabilește ca ținta pentru UE reducerea la jumătate a acestor pierderi până în anul 2020, prin eliminarea breșelor din legislație şi presiuni asupra aşa-numitelor paradisuri fiscale.

via www.eco.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.