30
10 2014
884

Irlandezii sunt cei mai mari susţinători ai monedei euro, italienii regretă că au renunţat la liră

Cei mai entuziaşti susţinători ai monedei euro sunt irlandezii, a căror economie a fost salvată printr-un bailout, 76% dintre aceştia considerând moneda unică benefică. Cei care regretă cel mai mult că au renunţat la moneda naţională în favoarea monedei unice sunt italienii, între 43% şi 47% din ei susţinând că adoptarea euro a fost o greşeală, potrivit unui sondaj de opinie preluat de EUobserver.

Majoritatea ciprioţilor chestionaţi s-au arătat la rândul lor nemulţumiţi, spunând că apartenenţa la zona euro ameninţă viitorul ţării. La nivel global peste 50% din europenii din ţările zonei euro consideră că moneda unică a adus avantaje ţărilor lor, iar două treimi dintre ei consideră moneda unică ca fiind benefică pentru Uniunea Europeană.

O susţinere puternică pentru euro a fost constatată în nordul şi centrul Europei. Popularitatea monedei unice este scăzută în Franţa, ţară care a fost supusă recent presiunilor Comisiei Europene pentru a face tăieri bugetare mai adânci, pentru a reforma piaţa muncii şi sistemul asigurărilor sociale. La sondaj au participat 16.000 de persoane din 18 ţări din zona euro.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.