Panorama

OECD: Economiile emergente țin pe loc relansarea mondială

Ritmul de creștere înregistrat de economia mondială va fi, în cel mai bun caz, unul moderat, din cauză că încetinirea activității în marile economii emergente va contracara progresele realizate în SUA și Europa, a anunțat, marți, Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), transmite Reuters. În aceste condiții, OECD a solicitat Băncii Central Europene și Băncii Japoniei să mențină stimulentele monetare, însă, în același timp, organizația crede că Rezerva Federală Americană a luat decizia corectă atunci când a început să reducă programul de achiziție de obligațiuni.
'Revenirea graduală înregistrată de economiile avansate este încurajatoare, chiar dacă unii factori temporari au tras în jos ritmurile de creștere la începutul anului, în timp ce încetinirea din economiile emergente este posibil să țină pe loc creșterea globală',
a declarat economistul șef al OECD, Rintaro Tamaki. Potrivit noilor estimări ale OECD privind evoluția economiei mondiale, creșterea raportată de economiile avansate în prima jumătate a acestui an va fi mai mică decât cea înregistrată în a doua jumătate a anului trecut, dar mai mare decât ritmurile de creștere de la finele lui 2012 și începutul lui 2013.
'Având în vedere că economiile emergente sunt responsabile în prezent pentru mai mult de jumătate din economia mondială, performanțele economice sub medie înregistrate de mai multe mari economii emergente ar putea face ca ritmul de creștere a economiei mondiale să rămână unul moderat în perioada următoare',
a apreciat OECD. În raportul său 'World Economic Outlook', OECD estimează că economia mondială va înregistra o creștere de 3,6% în acest an, față de 2,7% cât prognoza în luna noiembrie a anului trecut. Organizația precizează că, în SUA, relansarea economică este bine ancorată, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană și Japonia, unde OECD a făcut un apel pentru continuarea stimulentelor monetare. Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 34 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.

via www.agerpres.ro

1083 vizualizări

Data publicării:

12 Martie /2014 15:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

OECD | evolutia | economia | economii emergente

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon