Panorama

Republica Moldova: Ce surprize fiscale ne pregăteşte Guvernul în anul 2014

Autorităţile planifică să majoreze de la 1 ianuarie o serie de taxe şi accize, inclusiv la produsele petroliere, ţigări şi automobile. Astfel prind doi iepuri: se conformează normelor europene şi adună mai mulţi bani la buget Declaraţiile făcute săptămâna trecută de primarul Capitalei Dorin Chirtoacă cu referire la modificarea legii finanţelor publice locale au scos la iveală faptul că funcţionarii muncesc de zor la elaborarea politicii bugetar-fiscale şi a legii bugetului pentru anul viitor. Doar că o fac departe de ochii lumii. Dacă anul trecut deja în iunie erau publicate şi aprobate de Guvern principalele repere ale politicii bugetar-fiscale pentru 2013, în acest an atestăm o întârziere de câteva luni. ÎNTÂRZIERE DE CÂTEVA LUNI Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul analitic Expert-Grup, spune că documentul de bază, Cadrul bugetar pe termen mediu (CBTM), ar fi trebuit să fie adoptat deja de Guvern. „Nu e normal că acest document n-a fost aprobat în mod oficial. Nu e clar ce schimbări de politică fiscală urmează şi astfel e perturbată planificarea bugetară a tuturor autorităţilor“, ne-a declarat economistul. Totuşi, dacă „scotoceşti“ pe pagina web a Ministerului Finanţelor, la categoria CBTM găseşti destulă informaţie despre inovaţiile fiscale pe care ni le pregătesc guvernanţii pentru 2014, dar şi pentru următorii doi ani. Schimbările ce urmează apar în diferite procese verbale, sinteze de propuneri, obiective de politici. La prima vedere, nu e nimic surprinzător şi aparent se repetă situaţia din ultimii doi-trei ani. CEL MAI TARE VOR CREŞTE ACCIZELE LA ŢIGĂRI Aşadar, ce ne aşteaptă în 2014? Veştile cele mai proaste îi vizează pe fumători. De la 1 ianuarie 2014 acciza la produsele din tutun se va majora cu 67% - de la 30 lei pentru o mie de ţigări, la 50 de lei. Totodată, cota taxei ad-valorem aplicată la ţigaretele cu filtru va creşte de la 30% la 31%. Ţigările fără filtru vor fi în continuare scutite de taxa ad-valorem. Cotele accizelor la mijloacele de transport vor fi ajustate la rata inflaţiei din acest an, estimată la 3,6%. Mărimea cotei diferă în funcţie de vechimea automobilului şi puterea motoruluii. Va rămâne de 3,5 euro per centimetru cub doar acciza la maşinile cu capacitatea de peste 2.500 de centimetri cubi (în cazul motoarelor diesel) şi de peste 3.500 de centimetri cubi la cele cu motoare cu ardere internă. La rata inflaţiei de 3,6% vor fi ajustate şi taxele la bere, vermuturi sau spirt, dar şi la azot şi oxigen.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2014 va creşte cu 8,8% valoarea accizelor la importul produselor petroliere, care va avea ca efect scumpirea litrului de combustibil cu 40-70 de bani.
„AURUL“ SINDICATELOR Printre noutăţile fiscale culese din documentele incluse în CBTM este propunerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor de a anula accizele la articolele din metale preţioase (nu e clar dacă a fost sau nu acceptată). Liderii sindicali şi-au argumentat propunerea prin faptul că lipsa accizei va determina creşterea importurilor legale, ceea ce va conduce la creşterea încasărilor din TVA şi taxele vamale. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor consideră neîntemeiate asemenea favoruri şi au calculat că acordarea acestor facilităţi ar duce la diminuarea cu peste 10 milioane de lei a acumulărilor la bugetul de stat. În schimb, a fost susţinută o altă propunere a Sindicatelor, cea de a-i egala în drepturi pe membrii sindicatelor cu cei ai patronatelor şi de a accepta deducerea din venitul impozabil al salariatului a cotizaţiilor de membru de sindicat, dar care să nu depăşească 1% din venitul impozabil. IMPOZITARE PROGRESIVĂ O altă propunere a Sindicatelor, care aproape coincidea cu opinia Ministerului Economiei, este să fie introdusă din 2014 o nouă grilă de impozitare a veniturilor de peste 180.000 de lei anual, obţinute de persoane fizice, stabilind o cotă de 20-25%. Conform calculelor Sindicatelor, introducerea cotei de 20% ar duce la creşterea încasărilor la buget cu 80 de milioane de lei, iar aplicarea cotei de 25% ar aduce în plus 292 de milioane de lei. Propunerea urmează să fie analizată, după ce va fi finalizată prelucrarea declaraţiilor fiscale privind impozitul pe venit pentru 2012. Din documentele de pe pagina web a Ministerului Finanţelor rezultă că în anul 2012 venituri mai mari de 180.000 de lei au declarat 6.300 de persoane sau 0,7% din contribuabili, iar implementarea acestei propuneri ar aduce la buget 77 de milioane de lei suplimentar. TVA la importul de automobile Şi Patronatele s-au remarcat prin propuneri „interesante“. Una dintre acestea era aplicarea TVA la importul de automobile, ceea ce ar fi dus la o creştere cu circa 250 de milioane de lei a veniturilor bugetare. Propunerea a fost respinsă deoarece persoanele fizice nu sunt plătitoare de TVA, iar importul de vehicule este supus accizării. Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi a propus drept soluţie pentru a acumula mai mulţi bani pentru sistem majorarea cu un punct procentual, de la 1 ianuarie 2014, a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. În condiţiile în care în prezent cota e de 7% (3,5% plăteşte angajatul şi 3,5% patronul) ar fi fost o majorare de peste 14%. S-a decis că se va discuta suplimentar pe marginea acestui subiect. ;
10 milioane de lei. Aceasta este valoarea veniturilor ce le poate rata Bugetul dacă importul de metale preţioase va fi scutit de plata accizelor.
SCUTIRI PERSONALE MAI MARI Autorităţile vin şi cu noutăţi pozitive. Astfel, angajaţii vor beneficia de o scutire personală mai mare cu 4% - 9.480 de lei faţă de 9.120 cât e acum. Va creşte puţin şi scutirea anuală pentru persoanele întreţinute: de la 2.040 de lei la 2.100 de lei. Toate aceste date sunt încă în variantă de proiect şi nu este clar când vor ajunge să fie examinate de Guvern şi apoi de Parlament.

via adevarul.ro

9578 vizualizări

Data publicării:

12 August /2013 09:50

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

taxe | accize | tigari | bugetul 2014 | alcool | benzina | majorari | automobile | contributii | sindicate | bugetul moldovei

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon