Panorama

România: Guvernul reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi începând cu 2014

Guvernul va reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la 220.000 de lei (circa 50.000 de euro), nivel peste care firmele vor fi incluse în regim de plată a impozitului pe profit, noua regulă urmând să fie aplicată începând cu anul viitor. Simultan, va fi operată şi o modificare a condiţiilor de încadrare în categoria microîntreprinderilor, astfel că vor intra în acest regim şi firmele care înregistrează cel mult 20% dn venituri din activităţi de consultanţă şi management, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX. În prezent, Codul Fiscal stipulează că nu pot fi încadrate în categoria microîntreprinderilor firmele care obţin venituri din consultanţă sau mangement. Tot la acest moment, o firmă este încadrată în categoria microîntreprinderilor şi beneficiază de o impozitare corespunzătoare dacă veniturile realizate nu depăşesc echivalentul în lei a 65.000 euro, capitalul social este deţinut de alte persoane decât statul şi autorităţile locale şi nu se află în dizolvare cu lichidare. Aceste reguli vor fi însă modificate de Guvern prin revizuirea Codului Fiscal.
"Având în vedere necesitatea creării unui cadru general pentru întreprinderile mici, în ceea ce priveşte aplicarea unor reguli corelate din punct de vedere contabil, al taxei pe valoarea adăugată şi al impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi ţinând seama de dificultăţile întâmpinate de persoanele juridice care au ca obiect de activitate consultanţa şi managementul, legat de aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, dar care nu realizează din activitatea desfăşurată, astfel de venituri, se impune modificarea condiţiilor de încadrare a unei persoane juridice române în categoria microîntreprinderilor, în sensul modificării condiţiei de intrare în sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor referitoare la nivelul veniturilor realizate, de la 65.000 euro la 220.000 lei, şi introducerii condiţiei de ieşire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor dacă ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management este peste 20%", se arată în document.
Intenţia Guvernului de a schimba regulile pentru microîntreprinderi a fost anunţată de MEDIAFAX în urmă cu o lună, iar proiectul de ordonanţă relevă că modificarea va fi aplicată chiar din luna ianuarie. Astfel, dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 220.000 lei sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20 % inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. Calculul şi plata impozitului pe profit vor fi efectuate începând cu trimestrul în care au fost depăşite aceste limite, luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În prima parte a acestui an, minstrul pentru IMM şi mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat în repetate rânduri că a cerut Ministerului Finanţelor reducerea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor de la 3% la 1,5%, mai ales că de la începutul acestui an regimul a devenit obligatoriu.

via www.mediafax.ro

1476 vizualizări

Data publicării:

07 Noiembrie /2013 10:28

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

guvernul | România | venituri | microintreprinderi

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon