01
04 2016
440

UE trebuie să renunțe la focusul pe deficitul bugetar și să se focalizeze pe cheltuieli

Uniunea Europeană ar putea avea o creştere economică mai rapidă dacă ar renunţa la regulile bugetare care dictează focusul pe deficitul bugetar structural şi s-ar focaliza pe cheltuieli şi consum, scrie Bloomberg, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Bruegel.

Îngrădirea cheltuielilor în momentul greşit din ciclul economic poate fi unul dintre motivele din spatele «revenirii economice anemice» din UE, ceea ce ridică semne de întrebare legate de eficienţa cadrului fiscal european.

În practică, implementarea regulilor este îngrădită de indicator măsuraţi greşit şi de prognoze incorecte, care duc la recomandări politice eronate, potrivit studiului.

Modificarea sistemului actual ar fi una dintre cele mai bune modalităţi prin care acesta ar fi ajutat, însă nu este fezabil. Mai degrabă, analiştii propun un focus pe câştiguri, care ar genera reduceri de taxe, atâta vreme cât cheltuielile nu vor scădea în acelaşi ritm, informează Mediafax.ro.

Noul sistem ar beneficia de pe urma unui Consiliu Fiscal European independent, care ar putea interveni în circumstanţe speciale şi care ar avea flexibilitate crescută. Aceasta ar elimina percepţia unei posibile motivaţii incorecte sau politice a aplicării regulilor, potrivit autorilor studiului.

Acelaşi studiu spune că un astfel de sistem ar fi disciplinat Spania, Irlanda şi Marea Britanie în cursa lor spre criza financiară, pentru că bula imobiliară şi cheltuielile publice crescute ar fi agravat ciclul economic în care se aflau.

via | bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.