05
09 2014
757

Ungurii intenţionează să monopolizeze vânzările de băuturi alcoolice, la fel cum au făcut în urmă cu un an cu cele de tutun

Guvernul ungar intenţionează să adopte un act legislativ prin care să introducă monopol de stat pentru vânzarea băuturilor alcoolice, la fel cum a făcut anul trecut cu produsele din tutun, comercializarea acestora devenind legală doar în tutun­geriile naţio­nale.

Autorităţile din Budapesta încearcă prin această măsură să reducă numărul de magazine care vând băuturi alcoolice şi să controleze vânzările.

Anul tre­cut, statul maghiar şi-a motivat decizia prin încercarea de a diminua consumul de tutun în rândul populaţiei, însă presa maghiară a acuzat statul că a încercat să mo­no­polizeze o afacere de sute de milioane de euro, scrie Budapest Business Journal.

Proiectul ungar de monopolizare a vânzărilor de băuturi alcoolice a fost finalizat, iar guvernul de la Budapesta a demarat negocierile cu comercianţii care vor fi afectaţi de această decizie.

Întregul sistem de comercializare va fi probabil similiar cu cel al tutungeriilor naţionale. Astfel, vânzarea băuturilor alcoolice se va face doar în unităţile controlate de către statul maghiar, notează Portfolio.hu.

Ungurii au consumat, în medie, 13,3 litri de alcool per persoană în 2010, un consum mai mare fiind înregistrat doar în alte şapte ţări la nivel mondial, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Spre comparaţie, românii au consu­mat 14,5 litri de alcool per persoană în 2010.

Aproape 20% din populaţia Ungariei a abuzat de consumul de alcool în 2010, cel mai ridicat nivel din Europa, 32% dintre aceştia fiind bărbaţi, iar 6,8% femei. Reprezentanţii OMS au precizat că în Ungaria nu sunt trecute informaţiile importante despre conţinutul de alcool pe ambalajele băuturilor alcoolice.

Anul trecut, în urma deciziei guvernului maghiar, numărul de magazine care comercializau produse din tutun a scăzut de la 40.000 la aproape 7.000, însă numărul activităţilor de contrabandă cu tutun a crescut, potrivit OMS.

Guvernul maghiar a anunţat în aprilie că vizează ca până la sfârşitul anului să naţionalizeze companiile care se ocupă de administrarea reţelei de canalizare a Budapestei (FCSM) şi de administrarea spaţiilor publice (FKF).

Un pachet de aproape 50% din acţiunile FCSM este deţinut de municipalitatea din Budapesta, iar altul de 25% este controlat de compania germană Berlinwasser Holding şi de cea franceză Veolia Water. În România Veolia Water este principalul acţionar al Apa Nova.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.