Știri

Piața de capital: noile prevederi au fost publicate

În Monitorul Oficial din 11 mai curent a fost publicată Legea nr. 101 din 28 aprilie 2023 pentru modificarea unor acte normative (aspecte conexe de guvernanță corporativă și piața de capital).

 

Conform legii publicate, capitalul social nu va putea fi modificat și acțiunile nu vor putea fi emise până când nu vor fi finalizate toate etapele aferente modificării capitalului social.

 

Totodată, se suplinește lista atribuțiilor Adunării generale a acționarilor unei entități de interes public, care suplimentar la atribuțiile stabilite, va adopta și revizui, cel puțin o dată la 4 ani, politica de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere ale societății și va examina raportul anual de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere ale societății, întocmit conform normelor de guvernanță corporativă și în corespundere cu politica de remunerare aplicată de entitate, iar dacă va fi cazul, va face recomandări consiliului societății cu privire la acesta.

 

Legea publicată mai prevede că în cazul exprimării votului prin mijloace electronice, societatea va transmite către acționar sau reprezentant o confirmare electronică de primire a voturilor astfel exprimate.

 

La cererea oricărui acționar sau reprezentant care a participat la adunarea generală a acționarilor, societatea va prezenta confirmarea faptului că voturile acționarului au fost numărate și înregistrate în mod valabil în procesul-verbal privind rezultatul votului.

Termenul de solicitare a unei astfel de confirmări nu poate depăși 3 luni de la data exprimării votului.

 

Modificări au intervenit și la modalitatea de întocmire a ordinii de zi a adunării generale ordinare anuale a acţionarilor.

 

Astfel, în cazul în care decizia consiliului societății aferentă înscrierii de chestiuni în ordinea de zi a adunării generale ordinare anuale vizează și chestiuni cu privire la alegerea membrilor consiliului societății și/sau, după caz, ai comisiei de cenzori/comitetului de audit, decizia respectivă este adusă la cunoștința tuturor acționarilor până la 10 februarie a anului următor celui gestionar, în modul prevăzut de statutul societății.

 

 

Totodată, emitenţii raportului anual, care sunt obligaţi să publice raportul anual în termen de până la 30 aprilie şi să ia măsurile necesare pentru ca raportul să rămână disponibil publicului pe o perioadă de cel puţin 5 ani, vor asigura disponibilitatea raportului pentru o perioadă extinsă până la 10 ani.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

949 vizualizări

Data publicării:

13 Mai /2023 07:58

Catalogul tematic

Investiții de capital

Etichete:

piata de capital

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon