Știri

Procedura de retragere temporară a unor terenuri din circuitul agricol sau din fondul forestier, elaborată

Procedura de retragere temporară a unor terenuri din circuitul agricol sau din fondul forestier, elaborată

 

Retragerea temporară a unor terenuri din circuitul agricol sau din fondul forestier va putea fi efectuată în următoarele cazuri: pentru cercetări geologice; lucrări de cercetare arheologică; instalarea rețelelor de comunicații electronice și infrastructura asociată, de importanță națională; instalarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice de importanță națională, a rețelelor gazelor naturale de importanță națională, a rețelelor energiei termice de importanță națională și a rețelelor și sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare și a altor instalații similare de importanță națională.

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a înaintat pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind procedura de retragere temporară a unor terenuri din circuitul agricol sau din fondul forestier, elaborat în scopul executării prevederilor art. 61, alin. (8) a Codului funciar nr. 22/2024 care va intra în vigoare din 7 martie 2025. Este de menționat faptul că, în prezent, nu există un act normativ ce ar reglementa procedura de retragere temporară a unor terenuri din circuitul agricol sau din fondul forestier.

 

Conform proiectului, retragerea temporară a unor terenuri din fondul forestier proprietate publică a statului se va permite doar pentru utilitatea publică, în următoarele cazuri: acțiuni de prevenire sau lichidare a consecințelor calamităților naturale, catastrofelor și avariilor tehno-gene; acțiuni ce vizează securitatea statului; construcția rețelelor edilitare.

 

Se propune ca, pentru terenurile proprietate privată, retragerea temporară din circuitul agricol sau din fondul forestier să se efectueze cu acordul scris autentificat notarial al proprietarilor de terenuri sau al succesorilor legali, care își vor dovedi calitatea de moștenitori cu certificatul de moștenire sau vor prezenta hotărârea judecătorească definitivă în privința dreptului de proprietate.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția înaintată pentru consultări publice, proprietarii/deținătorii sau beneficiarii de teren vor fi obligați să decoperteze stratul de sol și să-l păstreze, ca ulterior să-l folosească la restabilirea fertilității solului degradat sau la sporirea fertilității solului cu o productivitate redusă (acoperirea cu un strat de sol fertil).

 

La decopertarea, depozitarea și păstrarea stratului de sol fertil se vor întreprinde măsuri pentru a exclude reducerea calității lui (amestecarea cu roci de așternere, poluarea cu substanțe lichide și solide etc.), precum și pentru prevenirea eroziunii fixându-se suprafața solului cu semănături de ierburi sau pe altă cale. Persoanele juridice și fizice vor purta răspundere pentru păstrarea calității și cantității stratului de sol fertil decopertat și depozitat.

 

Retragerea temporară a terenurilor din circuitul agricol sau din fondul forestier nu va putea depăși termenul de doi ani de zile de la data adoptării hotărârii Guvernului sau a deciziei autorității administrației publice locale de nivelul întâi, al doilea ori hotărârii Comitetului executiv al Găgăuziei.

 

Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului vor fi acceptate până la data de 4 octombrie anul curent.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

286 vizualizări

Data publicării:

30 Septembrie /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

circuit agricol | retragere | terenuri agricole

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon