Știri

Produsele cuplate și secundare. Calculația costurilor

În articolul „Calculația costurilor produselor cuplate și secundare”,  publicat în ediția din iunie a revistei „monitorul fiscal FISC.md”, Natalia Țiriulnicova și Marcela Dima examinează particularitățile procesului de determinare a costurilor unitare ale produselor prenotate, explică esența și indică condițiile de apariție a acestora.

 

Astfel, autorii menționează că produsele cuplate (asociate, colaterale) se obțin la prelucrarea complexă a materialelor, în condițiile în care din unul și  același material se fabrică, concomitent și inevitabil, mai multe feluri de produse. Un exemplu clasic în acest sens reprezintă cazul în care din laptele integral se obțin simultan două produse cuplate – smântâna și laptele degresat. Fabricarea unui produs cuplat fără altul nu este posibilă. În asemenea situații nu este realizabilă separarea în mod direct (prin măsurarea cantitativă) a costului materialului consumat între produsele cuplate. Respectiv, astfel de costuri materiale se tratează ca repartizabile

 

La rândul său, produsele secundare reprezintă bunuri care se obţin în procesul de producţie concomitent cu produsele principale şi au o importanţă secundară şi valoare nesemnificativă faţă de acestea. De exemplu, în procesul de extragere a uleiului din semințe de floarea-soarelui se obține și produsul secundar – turte oleagenoase de floarea-soarelui (macuh de răsărită).   

 

Detalii cu privire la modul de separare a costurilor materiale repartizabile între produsele cuplate și modul de repartizare a valorii produsului secundar între produsele cuplate abonații revistei vor găsi în nr. 5 (75) a revistei „monitorul fiscal FISC.md”.

 

Reoterăm, articolul este disponibil doar deținătorilor unui abonament al Publicației.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

382 vizualizări

Data publicării:

14 Iunie /2022 08:00

Catalogul tematic

Administrare fiscală

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon