16
06 2015
838

1. (29.2.8.10) Cum se impozitează cu impozitul pe venit operațiunea privind vinderea activelor primite cu titlu de donație de către persoana fizică?

Vinderea ulterioară a activelor primite cu titlu de donație se va impozita pe principii generale.

Luînd în considerație prevederile art. 37 din Codul fiscal, activul primit cu titlu de donație constituie activ de capital.

Respectiv, la realizarea ulterioară a activului de capital în cazul în care venitul de la realizarea activului de capital este mai mare decît baza lui valorică, indicată în documentele de însoțire la momentul primirii activului ca donație, se va constata creștere de capital determinată ca diferența dintre venitul obținut și baza lui valorică.

În cazul în care în contractul (actul) de donație nu este indicat valoarea proprietății donate, ca bază valorică va servi prețul de piată la momentul primirii activului ca donație.

În acest caz obiect al impunerii este egală cu 50% din suma excedentară a creşterii de capital recunoscute peste nivelul oricăror pierderi de capital suportate pe parcursul anului fiscal.

În cazul în care prețul de piață al activului donat este egală cu baza lui valorică, nu se va constata obiect al impunerii cu impozitul pe venit.

De asemenea, în cazul în care prețul de piață al activului donat este mai mică decît baza lui valorică, se va constata pierdere fiscală.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.