Новости

Achitarea și evidența plăților la BPN în anul 2024

Modul de achitare şi evidenţă a plăţilor la bugetul public naţional (BPN) prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanţelor în anul 2024 a fost aprobat prin Ordinul ministrului Finanțelor nr. 125/2023.

 

În vederea încasării cu succes a plăților achitate de contribuabili/plătitori la BPN, în articolul „Plățile la BPN în anul 2024. Particularitățile achitării și evidenței”, elaborat de Igor Cebotarenco și publicat în ediția din februarie a „monitorului fiscal FISC.md”, autorul analizează principalele modificări aferente modului de achitare în anul 2024 a obligațiilor fiscale şi altor plăți stabilite prin legile/deciziile bugetare anuale.

 

Din articolul care va fi accesibil doar deținătorilor unui abonament al publicației veți afla că, în continuarea practicii, stabilite în anii precedenți, de optimizare a codurilor IBAN aferente încasărilor la BPN, începând cu anul 2024, virarea plăților la un cod IBAN unic este reglementată și în cazul următoarelor plăți:

 

  1. taxa pe valoarea adăugată la mărfurile produse şi serviciile prestate pe teritoriul RM (în continuare – TVA);
  2. accizele la mărfurile supuse accizelor;
  3. primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense, achitate de angajaţi;
  4. amenzile și alte sancțiuni aplicate de autoritățile competente, inclusiv de Serviciul Fiscal de Stat (în continuare – SFS).

 

Astfel, întocmirea documentelor de plată aferente acestor plăți se va realiza în mod similar pentru toți plătitorii, indiferent de localitatea în care se află sediul sau domiciliul/reședința acestora, cu unele particularități aferente TVA și accizelor, prezentate în articol.

 

 

Учреждения:

Министерство финансов Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

368 просмотры

Дата публикации:

05 Февраль /2024 13:41

Тематика:

Бюджетная система | Налоговые новости

Ключевые слова

cod IBAN | achitari la buget

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon