Новости

Declarația privind TVA: actualizări la modul de completare

Serviciul Fiscal de Stat propune modificări la Ordinul IFPS nr.1164 din 25 octombrie  2012 cu privire la aprobarea formularului Declaraţiei privind TVA şi a Modului de completare a Declaraţiei privind TVA.

 

Proiectul Ordinului prin care se propun modificări la Modul de completare a Declaraţiei privind TVA este elaborat în temeiul completărilor operate la art. 103 alin. (2) din Codul fiscal, prin Legea pentru modificarea unor acte normative nr. 325/2023.

 

Astfel, în conformitate cu art. 103 alin. (2) lit. b1) din CF, dacă la realizarea exportului de mărfuri autohtone, anterior exportate cu utilizarea serviciilor poştale şi reintroduse, în termen de 3 luni de la data exportului, în aceeaşi stare, suma TVA pentru marfa respectivă a fost restituită, contribuabilul este obligat să calculeze şi să declare suma TVA pentru luna în care a avut loc reintroducerea mărfii. Respectiv, pentru a implementa prevederilor menționate, este necesară actualizarea modului de completare a Declarației privind TVA.

 

În acest sens, se propune completarea pct.3.11 din Modul de completare a Declaraţiei privind TVA cu lit.d). Astfel, în boxa 11 “Ajustarea TVA aferentă livrărilor” se propune indicarea sumelor TVA calculate de la valoarea mărfurilor autohtone anterior exportate cu utilizarea serviciilor poştale şi reintroduse, în termen de 3 luni de la data exportului, în aceeaşi stare, dacă aceste sume au fost restituite. Ajustarea sumei TVA se efectuează în perioada în care a avut loc reintroducerea mărfii începând cu 22 noiembrie 2023.

 

Proiectul poate fi consultat aici până la 12 decembrie curent.

 

Amintim, la 27 noiembrie curent în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 325 din 9 noiembrie 2023 pentru modificarea unor acte normative (facilitarea activității mediului de afaceri II), ce conține o serie de prevederi noi la Codul fiscal, ce vizează: livrările scutite de TVA, majorarea sumei neachitată a obligaţiilor fiscale, diminuarea plafonului obligației fiscale aferente contestațiilor care pot fi examinate în cadrul Consiliului de soluționare a disputelor din cadrul  Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal etc.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Государственная Налоговая Служба

763 просмотры

Дата публикации:

06 Декабрь /2023 10:38

Тематика:

НДС

Ключевые слова

T.V.A

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon