Налоговая практика

icon Impozitarea veniturilor agentului economic obținute ca urmare a efectuării tranzacțiilor cu fondatorii întreprinderilor și alte persoane interdependente

Ca urmare a modificărilor efectuate în Codul fiscal (CF) prin prisma Legii nr. 356/2022 cu privire la modificarea unor acte normative (ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2023), conform art. 21 alin. (6) din CF, veniturile contribuabililor care desfăşoară activitate de întreprinzător obţinute din tranzacţiile economice cu fondatorii sau alte persoane interdependente efectuate la preţ mai mic decât preţul de piaţă se ajustează în scopuri fiscale la preţul de piaţă.   1.Prevederile art. 21 alin. (6) din Codul fisc...

author icon

Corina Alexa

author icon

Iulia Melnic

Monitorul fiscal FISC.md nr.4 (81) 2023


Учреждения:

Министерство финансов Республики Молдова | Государственная Налоговая Служба | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

icon Эта статья доступна только подписчикам. Для оформления подписки выберите абонемент

Подписан/а
image

Абонемент Premium

2 499 MДЛ

Заказать сейчас
image

Абонемент Electronic

1 599 MДЛ

Заказать сейчас
image

Абонемент Electronic

799 MДЛ

Заказать сейчас

1678 просмотры

Дата публикации:

16 Июнь /2023 08:00

Catalogul tematic

Подоходный налог

Ключевые слова

tranzacţiile | fondatori | Impozitul pe venit

3 комментарии

Rata Olga

14 Август /2023 10:52

Buna ziua, Dar cum vedeti aplicarea Prevederilor art. 21 alin. (6) din Codul fiscal la imprumurile fara dobanda acordate de catre fondatori sau alte persoane interdependente ?

Svetlana Slobodeanu

16 Июнь /2023 13:26

Imi permit sa fac urmatoarele obiectii la articol: 1) art. 24 alin. (8) CF stabileste foarte clar si univoc cum se stabileste pierderea din tranzactiile cu persoanele interdependente: cont 711 - cont 611, asa cum sunt constatate in contabilitatea financiara (fara estimare la pretul de piata a venitului). Este eronata interpretarea autorilor prin extinderea unei norme foarte clare la acest aspect. Desi este salutabila intentia de a judeca in folosul contribuabilului... 2) Cu privire la ultimul aspect abordat - daca pretul de piata include sau nu TVA. Nu este clar de ce autorii cauta raspuns prin SNC Venituri. Or, de exemplu, Legea 231/2010 spune foarte clar ca preţ de vânzare este preţ final al unei unităţi de produs sau al unei cantităţi din produs, incluzând TVA şi toate celelalte taxe. Urmand abordarea autorilor, cum urmeaza sa procedeze neplatitorii de TVA sau cei care efectueaza livrari scutite fara drept de deducere, sau de ce, in opinia autorilor, se exclude doar TVA si se lasa alte impozite indirecte (accize, in particular)?.. Notiunea de pret de piata trebuie abordata cu mare grija sub aspect fiscal.

Marina Caldare

16 Июнь /2023 14:00

icon

Svetlana Slobodeanu

Vă mulțumim pentru comentariul DVS!

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon