Новости

Obligația fiscală neachitată de până la 100 de lei nu va fi considerată restanță în cazul radierii GȚ inactive

Obligația fiscală neachitată de până la 100 de lei nu va fi considerată restanță în buget în cazul radierii gospodăriilor țărănești (de fermier) inactive. Legea nr. 106 din 11 mai 2023 cu privire la modificarea art. 129 din Codul fiscal, prin care s-a propus simplificarea procesului de radiere a GȚ inactive, a fost publicată în Monitorul Oficial din 2 iunie curent.

 

Astfel, art. 129 din CF a fost completat cu o prevedere nouă, astfel încât să nu constituie restanță asigurarea executării art.1 (alin.2, lit f.) din Legea nr. 51/2022 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității gospodăriilor țărănești (de fermier), ce prevede condițiile de radiere a GȚ inactive din Registrul gospodăriilor țărănești (de fermier) și din Registrul fiscal de stat.

 

La momentul actual, CF prevede că nu constituie restanță la buget suma neachitată a obligaţiilor fiscale în cuantum de până la 100 de lei în scopul  beneficierii de reducere cu 50% a amenzii pentru încălcarea fiscală; neprezentării / anulării dispoziţiei de suspendare a operaţiunilor la contul bancar şi/sau contul de plăţi al contribuabilului, emisă pentru asigurarea încasării restanţelor; atestării lipsei restanţelor faţă de BPN ale contribuabililor; asigurării executării art.13 pct.8) din Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi; asigurării executării art.131 alin.(7) din CF și luării în evidență fiscală a conturilor bancare și/sau a conturilor de plăți în condițiile prevăzute la art. 167 din CF.

 

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Государственная Налоговая Служба

384 просмотры

Дата публикации:

06 Июнь /2023 07:58

Тематика:

Новости

Ключевые слова

întreprindere inactivă | gospodării țărăneşti

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon