Новости

Ordinul SFS nr. 427/2018 va fi modificat

Serviciul Fiscal de Stat a propus pentru consultări publice proiectul modificărilor și completărilor la Ordinul SFS nr. 427/2018 cu privire la stabilirea modului, structurii și termenelor de prezentare a informației de către subiecții nominalizați în art. 92 și art. 22611 din Codul fiscal, aprobarea cărora rezultă din necesitatea corelării prevederilor actului normativ cu prevederile CF, puse în aplicare din 1 ianuarie 2023.

 

Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, pct. 2 din Ordinul nr. 427/2018 va prevedea că informația furnizată în baza art. 22611 din CF se va prezenta doar aferent persoanelor fizice rezidente ai RM, iar informația furnizată în baza art. 92 din CF se va prezenta atât în privința persoanelor fizice rezidente, cât și nerezidente. În cazul imposibilității sau certitudinii aprecierii rezidenței persoanei fizice, se recomandă prezentarea informației în privința tuturor persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător.

 

Totodată, informația stabilită în pct. 1 la Ordinul nr. 427/2018 se va prezenta SFS exclusiv în format electronic, accesând serviciul Colectarea informației din surse indirecte prin „Cabinetul personal al contribuabilului” de pe portalul www.sfs.md, cu aplicarea semnăturii electronice avansate calificate (redacția în vigoare prevede că datele se prezintă prin intermediul portalului www.servicii.sfs.md).

 

Proiectul prevede completarea Anexei nr.6 la Ordinul nr. 427/2018 (Informația prezentată de notari şi alte persoane care desfășoară activitatea notarială) cu o coloană nouă (13) – Codul valutei (ABR.), în care se va indica codul alfabetic al valutei străine, conform anexei nr.1 la Regulamentul privind stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc față de valutele străine, aprobat prin Hotărârea BNM nr.3/2009 (EUR, USD, RON, RUB ș.a.) aferente valorii tranzacției menționate în col.12.

 

Se prevăd completări și în Anexa nr. 10 la Ordinul nr. 427/2018. Astfel, nota explicativă privind modul de completare a anexei nr. 10 va stabili că, în conformitate cu prevederile art. 22611 din CF, persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător şi a persoanelor fizice care practică activitate independentă, vor prezenta informația privind cheltuielile efectuate de către persoanele fizice nu numai la procurarea, dar și cu privire la posesia sau folosința mijloacelor de transport în perioada anului fiscal.

 

Informaţia se va prezenta aferent persoanelor fizice care, pe parcursul unui an fiscal, au efectuat cheltuieli legate de procurarea, posesia sau folosinţa mijloacelor de transport de la agentul economic, a căror valoare depăşeşte cumulativ suma de 300 mii lei. Datele se vor prezenta aferent tuturor cheltuielilor, inclusiv dobânda de leasing, comisioane, asigurarea şi alte cheltuieli suportate de persoanele fizice, plătitorii de facto, indiferent dacă persoanele fizice figurează sau nu în calitate de cumpărător nominal.

 

Totodată, proiectul prevede substituirea în anexele nr. 1, nr. 3, nr. 4, nr. 6, nr. 9 și nr. 10 la Ordinul nr. 427/2018 a cuvântului „cetățean” la orice formă gramaticală, cu cuvântul „rezident” la forma gramaticală corespunzătoare.

 

Noile prevederi, conform proiectului, vor fi puse în aplicare începând cu perioada de raportare 2023.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1354 просмотры

Дата публикации:

22 Февраль /2023 15:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

modificări și completari | Proiect | ordinul nr.427

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon