Новости

Proiectul politicii fiscale și vamale 2024: revizuirea conceptelor de subdiviziune, dividend și royalty

Ministerul Finanțelor a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024.

Una din modificările propuse vizează revizuirea noțiunii de „subdiviziune”  în vederea aducerii clarității asupra faptului că dispozitivele electronice de tip terminal de plată în numerar, terminal cash-in, aparat de schimb valutar, bancomat, precum și altele ce dispun de un program de aplicație dedicat și identificabil,  nu vor fi considerate ca parte componentă a subdiviziunii.

 

Totodată, se propune extinderea listei plăților ce nu vor fi considerate royalty, cu plățile efectuate pentru obiectele de proprietate intelectuală create în cadrul exercitării atribuțiilor de muncă/serviciu. Astfel, plățile efectuate în baza contractului de autor pentru crearea operei audiovizuale, care stabilește transmiterea, în schimbul unei remuneraţii echitabile, de către autorii operei către producătorul acesteia a următoarelor drepturi exclusive de valorificare a operei audiovizuale: de reproducere, distribuire, închiriere, demonstrare publică, interpretare publică, etc. vor fi impozitate analogic plăților salariale și nu ca royalty (redevență), pornind de la natura bazată pe contract și/sau alte forme de angajamente clare a modului în care aceste produse sunt livrate, fiind asimilate unor angajamente salariale.

 

Totodată, se propune modificarea noțiunii de „dividend” în vederea aducerii în concordanță a acesteia cu prevederile Codului Civil și a altor acte normative specializate. Astfel, în cazul adoptării deciziei unanime a asociațiilor, modul de redistribuire a profitului net poate fi altul decât proporțional părților sociale deținute de către asociați. Repartizarea dividendelor în alt mod decât în conformitate cu cota de participație deținută în capitalul social va fi permisă în cazul deținerii cotei de participație respective, pe o perioadă de cel puțin 3 ani consecutivi – măsură ce se instituie temporar, pentru a anticipa schimbarea esenței plăților salariale sub formă de dividende, asupra cărora nu se aplică normele ce țin de contribuții sociale și prime medicale.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Государственная Налоговая Служба

668 просмотры

Дата публикации:

22 Май /2023 15:21

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

Dividende | royalty | consultari publice

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon