Монитор ГНС

SFS continuă informarea contribuabililor din piețele autorizate

Serviciul Fiscal de Stat monitorizează în permanență activitatea agenților economici pe bază de risc și întreprinde măsuri de informare și conformare a contribuabililor, scopul fiind conformarea voluntară a acestora la prevederile legislației în vigoare.

 

În acest sens, în perioada aprilie-prezent, SFS a instituit un post fiscal la piața agricolă din str. Calea Basarabiei, mun. Chișinău, în scopul monitorizării activității contribuabililor ce desfășoară activitate pe teritoriul administrat de aceasta.

 

În cadrul activității postului fiscal  au fost stabilite un șir de riscuri sporite pentru administrarea fiscală, și anume:

  • neînregistrarea activității de întreprinzător;
  • tăinuirea veniturilor din vânzările real efectuate;
  • practicarea achitării „salariului în plic” și utilizarea muncii ne(sub)declarate;
  • operațiuni economice de proporții cu persoane fizice, persoane fizice ce desfășoară activitate independentă și deținători ai patentei de întreprinzător;
  • operațiuni economice de proporții cu persoane fizice cetățeni care practică activitate ilicită.

 

În scopul prevenirii posibilelor riscuri de încălcare a legislației fiscale în vigoare în domeniul comerțului, au fost distribuite 105 pliante informative, prin care contribuabilii au fost îndemnați să dețină documente necesare privind înregistrarea activității de comerț și documente confirmative privind originea mărfii comercializate și transportate,  să elibereze facturi fiscale la efectuarea tranzacțiilor de vânzare și  să utilizeze echipamentele de casă și de control.

 

De asemenea, de comun cu administrația pieței au fost petrecute ședințe cu contribuabilii persoane fizice și juridice, privind conformarea voluntară la prevederile legislației în vigoare.

 

Urmare a analizei agenților economici cărora li s-au distribuit pliante, în unele cazuri s-a stabilit că salariul mediu raportat de agenții economici la situația din trimestrul IV al anului 2022, pentru ultimele 3 luni este de o valoare inferioară comparativă cu salariul mediu pe ramura economiei la care se atribuie întreprinderea. În acest sens au fost înmânate 82 scrisori de conformare voluntară la calcularea, declararea și achitarea integrală a plăților salariale.

 

Ca rezultat, până în prezent au fost încheiate 37 contracte de locațiune noi (în scopul desfășurării activității de întreprinzător), precum și înregistrate – 8 persoane cu  activități independente, 4 agenți economici - persoane juridice10 subdiviziuni21 echipamente de casă și control și 2 agenți economici  în calitate de subiecți  ai impunerii cu TVA.

 

Totodată, în luna aprilie au fost inițiate acțiuni de control fiscal prin metoda de verificare operativă la contribuabilii ce desfășoară activitate ilicită pe teritoriul pieței, fiind constatate și sancționate 10 persoane fizice ce practică activitate ilegală de întreprinzător.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Государственная Налоговая Служба

841 просмотры

Дата публикации:

19 Май /2023 15:36

Catalogul tematic

Деятельность ГНС

Ключевые слова

piata autorizata | conformare fiscală | Activitate SFS

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon