Монитор ГНС

SFS este în proces de evaluare a aspectelor privind confidențialitatea și securitatea datelor

 

Serviciul Fiscal de Stat este evaluat, în perioada 21-23 mai 2024, de către Forumul Global al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pe aspectele privind confidențialitatea și securitatea datelor, în contextul angajamentului de schimb automat de date privind conturile financiare.

 

În cadrul ședinței de deschidere a misiunii, directorul SFS, Olga Golban a avut o întrevedere cu echipa de evaluatori din partea Forumului Global al OCDE - Shara Reid Donaldson, Sigrid De Groote, Romică Neacșu și Jason Faron, menționând importanța acestui exercițiu, în contextul angajamentului Republicii Moldova de a realiza primul schimb automat de date privind conturile financiare în anul 2024.

 

„Schimbul automat de informații privind conturile financiare cu jurisdicțiile semnatare la nivelul standardului convenit de OCDE constituie un pas important spre transparentizarea veniturilor și, totodată, identificarea persoanelor fizice sau entităților, care se eschivează de la declararea veniturilor și plata impozitelor, prin transferul banilor în conturile din străinătate. Schimbul automat de informații privind conturile financiare va deveni astfel un instrument important pentru reducerea economiei tenebre, contracararea fluxurilor ilegale a capitalului în străinătate, combaterea evaziunii fiscale și o sursă suplimentară pentru colectarea veniturilor la buget”, a declarat Olga Golban.

 

Pe parcursul a 3 zile, echipa de evaluatori din partea Forumului Global al OCDE vor fi familiarizați cu cadrul legal pentru confidențialitatea și securitatea datelor, ciclurile de viață al informațiilor schimbate în conformitate cu prevederile tratatelor în cadrul SFS, managementul securității informațiilor, controalele privind resursele umane, politicile și practicile de management pentru angajați, contractori și personal terț, securitatea sistemului IT.

 

Reamintim, Republica Moldova implementează standardul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare și în conformitate cu prevederile Legii nr. 69/2023.

 

Informații detaliate aferente subiectului pot fi consultate pe pagina dedicată „Schimb automat de informații privind conturile financiare” de pe portalul SFS -  www.sfs.md.

 

 

Notă: instituțiile financiare raportoare urmează să transmită Serviciului Fiscal de Stat informația referitoare la conturile financiare ce aparțin persoanelor rezidente în jurisdicțiile care fac obiectul raportării până la 31 mai curent.

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба

262 просмотры

Дата публикации:

22 Май /2024 08:53

Catalogul tematic

Налоговые новости

Ключевые слова

serviciul fiscal de stat | cont curent | securitate informaţională | evaluare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon