Știri
Schema de ajutor de stat regional pentru investiții: bugetul estimat constituie 2 mld. lei
Schemă de ajutor de stat regional pentru investiții (Schemă), aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 875 din 23 decembrie 2024, stabilește procedura, modalitatea și condițiile de acordare a ajutorului de stat sub formă de scutire parțială la plata impozitului pe venit și grant întreprinderilor din industria prelucrătoare care realizează investiții în RM în conformitate cu sectoarele prioritare (industria prelucrătoare) enumerate în anexa nr. 1 la hotărârea menționată.
Reiterăm, că actul normativ a fost elaborat în contextul necesității de a implementa prevederile1 art. 493 din Codul fiscal, care prevede instituirea unei noi scheme de ajutor de stat pentru a stimula dezvoltarea regională și investițiile în industria prelucrătoare, sub forma scutirilor aferente impozitului pe venit.
Conform actului normativ, semnarea actului de acordare a ajutorului de stat regional se va realiza de la data intrării în vigoare a Schemei (1 ianuarie 2025) și până la data de 31 decembrie 2034, în limitele bugetului. Ajutorul de stat se va plăti până la data de 31 decembrie 2036.
Prin intermediul Schemei se pot acorda ajutoare de stat pentru proiectele de investiții care vor îndeplini cumulativ următoarele condiții la data acordării ajutorului: conduc la realizarea unor investiții inițiale; au o valoare totală a costurilor eligibile, fără TVA, de minimum 10 mil. lei; lucrările pentru realizarea proiectelor vor fi demarate după data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat regional; activele achiziționate pentru realizarea proiectului de investiții urmează să fie noi, cu excepția celor achiziționate de ÎMM-uri sau pentru achiziționarea unei unități.
Conform Schemei, sunt eligibile întreprinderile care îndeplinesc un șir de condiții la data acordării ajutorului și anume, realizează investiții inițiale pe teritoriul RM în unul dintre sectoarele de activitate prevăzute; nu sunt entități în dificultate; au îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor, a taxelor și a contribuțiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetul public național; au capital propriu pozitiv în ultimul exercițiu financiar încheiat etc.
Documentul prevede și condițiile în care poate avea loc recuperarea ajutoarelor de stat. Astfel, recuperarea se va realiza de către furnizorul Schemei (Ministerul Dezvoltării Economica și Digitalizării), cu respectarea dispozițiilor Metodologiei privind stoparea/recuperarea ajutorului de stat regional, elaborată în conformitate cu prevederile Legii nr. 139/2012 cu privire la ajutorul de stat și a actelor administrative aplicabile.
Valoarea ajutorului de stat recuperat se completează și cu valoarea dobânzii aferente, datorate de la data plății ajutorului de stat de recuperat până la data recuperării efective a acestuia. Rata de referință aplicabilă pentru calculul dobânzii va fi cea stabilită prin hotărârea Plenului Consiliului Concurenței.
Totodată, în cazul în care informațiile furnizate de către beneficiar în documentele depuse vor fi incorecte sau false, furnizorul va stopa acordarea sau plata ajutorului de stat și va recupera integral ajutorul, inclusiv dobânzile aferente, începând cu data acordării acestuia.
Valoarea estimată totală a ajutorului de stat acordat în baza Schemei este de 2 mld. lei (aproximativ 100 mil. euro), din care 1,5 mld. lei pentru scutiri parțiale de la plata impozitului pe venit și 0,5 mld. lei pentru grant. Pentru fiecare proiect de investiții va fi acordat ajutor de stat sub formă de grant în proporție de 25% și sub formă de scutire parțială de la plata impozitului pe venit în proporție de 75%.
Se prevede că numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza Schemei este de aproximativ 150, iar valoarea maximă a ajutorului de stat acordat unui proiect nu va depăși 20% din valoarea bugetului Schemei.
-------------------------
1 Codul fiscal
Articolul 493. Întreprinderile beneficiare ale schemei
de ajutor de stat regional pentru investiții
(1) Impozitul pe venitul obținut de întreprinderile din industria prelucrătoare beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții se percepe în proporție de 50% din cota stabilită la art. 15 lit. b).
(2) Facilitățile aferente impozitului pe venit prevăzute la alin. (1) se acordă întreprinderilor din industria prelucrătoare până la data de 1 ianuarie 2034, în funcție de mărimea investițiilor realizate și în limitele valorii intensității aprobate de Guvern prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții, stabilite conform actelor normative adoptate de Consiliul Concurenței. Facilitățile fiscale respective se acordă doar cu respectarea următoarelor condiții de bază:
a) întreprinderile își desfășoară activitatea și realizează proiectele investiționale în sectoarele din industria prelucrătoare stabilite în schema de ajutor de stat;
b) sunt eligibile cheltuielile ce țin de investițiile în active corporale și necorporale, localizate în Republica Moldova și înregistrate în evidențele întreprinderii;
c) intensitatea maximă a ajutorului de stat acordat în baza schemei de ajutor de stat regional nu va depăși nivelul intensității maxime stabilite de actele normative adoptate de Consiliul Concurenței.
(3) Întreprinderile din industria prelucrătoare înregistrate în calitate de rezident al zonei economice libere nu pot cumula ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții cu ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere prevăzută la art. 49 alin. (2).
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
225 vizualizări
Data publicării:
09 Ianuarie /2025 07:55
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
investiţii | ajutor de stat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.