Știri
Strategia de reformă a administrației publice: eficacitate, calitate, participare și responsabilitate
Până la sfârșitul anului 2030, Moldova urmează să asigure administrație publică centrală și locală capabilă să asigure condițiile pentru dezvoltarea sustenabilă a țării, cu un nivel ridicat de integritate și competență, astfel încât să gestioneze cu eficiență și să asigure servicii publice de calitate; să câștige respectul și încrederea cetățenilor; să-și consolideze capacitatea de fundamentare și implementare a politicilor publice și să răspundă provocărilor în procesul de aderare la UE. Cancelaria de Stat propune pentru consultări publice proiectul strategiei de reformă a administrației publice din RM pentru anii 2023-2030.
Pentru a măsura cantitativ impactul efectiv al Strategiei, proiectul prevede utilizarea indicatorilor de evaluare a calității guvernării/guvernanței publice calculați de Banca Mondială (Worldwide Governance Indicators). Este vorba de eficacitatea administrației; calitatea reglementărilor; participare și responsabilitate.
Strategia urmează a fi realizată prin implementarea unor obiective generale, divizate pe 5 componente:
- Managementul Funcției Publice și al Funcționarilor Publici (RM va avea un sistem al funcției publice integru și competent);
- Cadrul instituțional al Administrației Publice Centrale (sistem instituțional suplu și eficient al administrației publice centrale prin consolidarea rezultatelor obținute până acum, cu definirea clară a mandatelor instituțiilor publice centrale, delimitarea clară a rolurilor între instituții de fundamentare a politicilor publice);
- Sistemul de Planificare Strategică și Elaborare a Politicilor Publice (sistemul de fundamentare și implementare al politicilor publice pe bază de dovezi va fi generalizat, consolidat și va funcționa eficient, prin: integrarea intereselor grupurilor celor mai defavorizate, îmbunătățirea coordonării și planificării strategice în raport de toate resursele financiare disponibile (interne și internaționale), creșterea capacității de monitorizare și evaluare);
- Debirocratizare și Dezvoltarea Serviciilor Electronice (până la finalul anului 2030, RM va avea o administrație publică eficace, care oferă servicii de înaltă calitate cetățenilor și mediului de afaceri prin utilizarea tehnologiilor moderne și a serviciilor inovatoare);
- Administrația Publică Locală (capacitatea APL de a furniza într-un mod echitabil servicii publice adecvate și accesibile populației va crește semnificativ, prin consolidarea instituțională și financiară a autorităților locale și prin implementarea cu succes a unor politici de dezvoltare economică și socială locală).
Conform proiectului, costurile necesare pentru implementarea strategiei vor fi reflectate în programele de implementare ale acesteia pentru anii 2023-2026 (I etapă) și pentru anii 2027-2030 (etapa II) și vor fi acoperite din bugetul de stat, mijloacele financiare ale organizațiilor internaționale, suportul oferit de partenerii de dezvoltare.
Implementarea practică a Strategiei presupune și o majorare a bugetului sectorial, având în vedere complexitatea exercițiului celor 5 componente, precum și necesitatea de a antrena experți în domeniu. Calculele estimative denotă că suma totală necesară pentru realizarea acțiunilor planificate constituie circa 160-250 mil. euro, dintre care aproximativ 40 mil. vor fi destinate reformei administrației publice centrale și 120-210 mil. – pentru implementarea reformelor administrației la nivel teritorial.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
984 vizualizări
Data publicării:
06 Februarie /2023 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
eficienta guvernarii | reforma serviciilor publice | administratia publica
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.