Știri
Tranziția spre economia verde: obligație sau oportunitate pentru mediul de afaceri?
Mediul de business din Republica Moldova se alătură eforturilor și politicilor comunitare ce vizează economia verde. În acest sens, Camera Americană de Comerț din Moldova (AmCham) a organizat o discuție publică, în contextul marcării Săptămânii Verzi Europene.
Am decis și noi să ne alăturăm companiilor europene care participă la mișcările privind economia verde, pentru a discuta și promova calitatea politicilor de mediu. Vrem să înțelegem ce este transformarea verde și dacă aceasta este o obligație sau oportunitate pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, a menționat directorul executiv AmCham Moldva, Mila Mailărău.
Astfel, în țara noastră se pilotează un Sistemul informațional de management energetic, de către Asocația obștească Green City Lab. După cum a explicat Irina Apostol, dezvoltator al sistemului, acesta este un proiect inovativ pentru țara noastră și a fost implementat în multe țări europene. Prin acest proiect ne propunem să avem o bază de date unică la nivel de țară, unde să vedem toate clădirile publice, cu datele lor statice la nivel de număr de consumatori, număr de contoare, orele de lucru, ca să facem legătura dintre aceste date și consumul de energie per clădire. Într-un final, acest sistem va fi transmis autorităților publice spre gestiune, iar fiecare utilizator va putea vedea care sunt cele mai eficiente și ineficiente clădiri publice.
Pentru a primi suport în tranziția către economia verde, agenților economici li s-a recomandat să apeleze la Programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Amintim că obiectivul Programului de retehnologizare și eficiență energetică a IMM-urilor este oferirea întreprinderilor unui avantaj competitiv pe piață, rezistență și acces la investiții care pot aduce efecte economice prin intermediul schimbării modelului de producție de bază, adaptării la noile tehnologii și optării pentru surse alternative de energie.
Trecerea la economia verde este o necesitate
Tatiana Ţugui, expert de mediu și director executiv, Asociația Obștească PRO MEDIU, a menționat că de fapt, trecerea la economia verde este mai degrabă o necesitate, decât o oportunitate sau o constrângere. Modelul economic pe care îl avem la moment este unul care are un impact foarte mare asupra mediului, pe care trebuie să-l revizuim cât mai urgent și să trecem cu pași mai rapizi de la economia liniară spre economia circulară.
Totodată, s-a referit la Pactul verde european – care Este un pachet de inițiative în materie de politici, care urmărește să plaseze UE pe calea către o tranziție verde, cu obiectivul final de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
Experții prezenți la eveniment au menționat că pentru a asigura o trecere mai eficientă la economi verde este nevoie de o serie de măsuri, printre care promovarea achizițiilor verzi, revizuirea stimulentelor fiscale, ce presupune nu doar facilități pentru cei care inițiază trecerea la economia verde, dar și sancțiuni mai mari pentru cei care nu vor să o facă, dezvoltarea inovațiilor în economia verde, prin colaborarea mediului de afaceri cu știința, educarea și conștientizarea populației, efectuarea auditului energetic și mediu la întreprinderi, organizarea de către întreprinderi a instruirilor pentru angajați privind reducerea consumului de energie etc.
În același timp, experții au menționat că pentru reducerea și gestionarea deșeurilor, agenții economici pot apela la reglementările art. 5 și 6 din Legea deșeurilor, ce se referă la subproduse. Acestea prevăd că pentru ca o substanţă sau un obiect, care rezultă în urma unui proces de producţie al cărui obiectiv principal nu este producerea acestuia, poate să nu devină deşeu, dar să fie considerat subprodus, pentru aceasta însă trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii: utilizarea ulterioară a substanţei sau obiectului respectiv este sigură; substanţa sau obiectul poate fi utilizat direct, fără a fi supus unei alte prelucrări suplimentare decît cea prevăzută de practica industrială obişnuită; substanţa sau obiectul este produs ca parte integrantă a unui proces de producţie şi utilizarea ulterioară este legală, în sensul că substanţa sau obiectul îndeplineşte toate cerinţele pertinente privind producţia, protecţia mediului şi a sănătăţii populației pentru utilizarea specifică şi nu va produce efecte globale nocive asupra mediului sau a sănătăţii populaţiei.
Alte subiecte discutate în cadrul evenimentului organizat de AmCham Moldova vizează intrarea în vigoare, în anul 2024, a Legii emisiilor industriale, principiul responsabilității extinse a producătorului, sistemul depozit în comerț etc.
La subiectele discutate vă propunem să consultați și următoarele articole:
Aspecte privind aplicarea sistemului „depozit” la comercializarea bateriei sau acumulatorului auto
Regimul TVA aplicat la construcţia şi montarea parcurilor eoliene şi fotovoltaice
Sistemul „depozit” la vânzarea bateriilor auto: aspecte fiscale și contabile
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1001 vizualizări
Data publicării:
09 Iunie /2023 09:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
business | economie verde
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.