Știri

Volumul compensațiilor ce va fi reflectat în factură, anunțat

Cuantumul compensațiilor ce vor fi oferite pentru consumul de energie în perioada rece a anului au fost prezentate acum câteva minute în cadrul conferinței de presă susținute de prim-ministra RM, Natalia Gavrilița, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

 

Amintim că, la 5 octombrie 2022, Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 704 privind aprobarea Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, fiind stabilite patru categorii de vulnerabilitate, în funcție de raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei, exprimat în procente1 (R).

 

 

Astfel, consumatorilor cu vulnerabilitate înaltă li se va oferi compensație, în cazul utilizării pentru încălzire a gazelor naturale (maximum 180 m3), în funcție de categorie:

  • foarte ridicată: 17,27 lei per m3, consumatorul achitând 12 lei m3;
  • ridicată: 15,27 lei per m3, consumatorul plătind 14 lei m3;
  • mediu: 12,27 lei per m3, consumatorul plătind 17 lei m3;
  • scăzută: 5,27 lei per m3, iar consumatorul va achita 24 lei m3.

 

În cazul consumului de energie termică (va fi compensat volumul maxim de 1,3 Gcal), consumatorii vor achita, tot în funcție de gradul de vulnerabilitate, per Gcal:

  • foarte ridicată: 1450 lei;
  • ridicată: 1700 lei;
  • mediu: 1950 lei;
  • scăzută 2500 lei.

Compensația va fi diferită în funcție de localități (Bălți și Chișinău). Astfel, cei mai vulnerabili consumatori casnici cu consum de cel puțin 1,3 Gcal, vor primi compensații la încălzire în valoare de 1825 lei pe lună la Chișinău și 2080 lei la Bălți. Cei cu vulnerabilitate ridicată, cu consum de cel puțin 1,3 Gcal, vor primi compensații la energia termică în valoare de 1500 lei pe lună la Chișinău și 1758 lei pe lună la Bălți, iar cei cu vulnerabilitate medie - compensații de 1175 lei pe lună la Chișinău și 1430 lei pe lună la Bălți.

 

Pentru consumul de energie electrică, persoanele categoriile cu grad de vulnerabilitate foarte ridicat vor achita 3,3 lei per kWh și cele cu grad ridicat - 3,7 lei kWh. Aceste prețuri vor fi valabile pentru maximum 75 kWh.

 

Potrivit Nataliei Gavrilița, pentru plata compensațiilor pe perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 sunt rezervate mijloace financiare în volum de 5 mld. lei

 

__________________________________

11) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 90% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

2) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 35%, dar mai mic decât 90% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică ridicată;

3) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 20%, dar mai mic decât 35% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică medie;

4) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 10%, dar mai mic decât 20% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică scăzută;

5) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mic de 10% li se atribuie categoria de consumatori fără vulnerabilitate energetică.

Dacă venitul disponibil pentru achitarea energiei este o valoare negativă sau egală cu zero, gospodăriei casnice îi este atribuită categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată.

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova

1791 vizualizări

Data publicării:

17 Noiembrie /2022 12:53

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

compensatii

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon