Știri
Volumul compensațiilor ce va fi reflectat în factură, anunțat
Cuantumul compensațiilor ce vor fi oferite pentru consumul de energie în perioada rece a anului au fost prezentate acum câteva minute în cadrul conferinței de presă susținute de prim-ministra RM, Natalia Gavrilița, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.
Amintim că, la 5 octombrie 2022, Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 704 privind aprobarea Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, fiind stabilite patru categorii de vulnerabilitate, în funcție de raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei, exprimat în procente1 (R).
Astfel, consumatorilor cu vulnerabilitate înaltă li se va oferi compensație, în cazul utilizării pentru încălzire a gazelor naturale (maximum 180 m3), în funcție de categorie:
- foarte ridicată: 17,27 lei per m3, consumatorul achitând 12 lei m3;
- ridicată: 15,27 lei per m3, consumatorul plătind 14 lei m3;
- mediu: 12,27 lei per m3, consumatorul plătind 17 lei m3;
- scăzută: 5,27 lei per m3, iar consumatorul va achita 24 lei m3.
În cazul consumului de energie termică (va fi compensat volumul maxim de 1,3 Gcal), consumatorii vor achita, tot în funcție de gradul de vulnerabilitate, per Gcal:
- foarte ridicată: 1450 lei;
- ridicată: 1700 lei;
- mediu: 1950 lei;
- scăzută 2500 lei.
Compensația va fi diferită în funcție de localități (Bălți și Chișinău). Astfel, cei mai vulnerabili consumatori casnici cu consum de cel puțin 1,3 Gcal, vor primi compensații la încălzire în valoare de 1825 lei pe lună la Chișinău și 2080 lei la Bălți. Cei cu vulnerabilitate ridicată, cu consum de cel puțin 1,3 Gcal, vor primi compensații la energia termică în valoare de 1500 lei pe lună la Chișinău și 1758 lei pe lună la Bălți, iar cei cu vulnerabilitate medie - compensații de 1175 lei pe lună la Chișinău și 1430 lei pe lună la Bălți.
Pentru consumul de energie electrică, persoanele categoriile cu grad de vulnerabilitate foarte ridicat vor achita 3,3 lei per kWh și cele cu grad ridicat - 3,7 lei kWh. Aceste prețuri vor fi valabile pentru maximum 75 kWh.
Potrivit Nataliei Gavrilița, pentru plata compensațiilor pe perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 sunt rezervate mijloace financiare în volum de 5 mld. lei
__________________________________
11) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 90% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
2) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 35%, dar mai mic decât 90% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică ridicată;
3) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 20%, dar mai mic decât 35% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică medie;
4) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mare sau egal cu 10%, dar mai mic decât 20% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică scăzută;
5) consumatorilor casnici cu coeficientul R mai mic de 10% li se atribuie categoria de consumatori fără vulnerabilitate energetică.
Dacă venitul disponibil pentru achitarea energiei este o valoare negativă sau egală cu zero, gospodăriei casnice îi este atribuită categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată.
Instituții:
Guvernul Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1878 vizualizări
Data publicării:
17 Noiembrie /2022 12:53
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
compensatii
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.