Știri
Noul Cod fiscal va cuprinde 6 Cărți divizate în titluri
Conform Conceptului de modernizare a Codului fiscal, proiectul căruia a fost lansat de către Ministerul Finanțelor pentru consultări publice, va cuprinde 6 Cărți divizate în titluri, unde fiecare titlu va fi împărțit în capitole.
Se prevede că drafturile titlurilor CF urmează a fi elaborate de către 6 grupuri de lucru formate din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor de comun cu Serviciul Fiscal de Stat și reprezentanți ai mediului de afaceri și mediul academic. Validarea efortului realizat, stabilirea obiectivelor și alte sarcini strategice vizavi de exercițiul dat se va realiza de Consiliul Consultativ pe lângă MF în domeniul fiscal și vamal. Lista membrilor grupurilor de lucru cât și a consiliului consultativ, conform proiectului, urmează a fi aprobate prin ordinul Ministrului Finanțelor.
Astfel, Cartea întâi „Dispoziții generale, noțiuni, dreprutile și obligațiille” va fi divizat în două titluri: „Dispoziţii generale, noțiuni” care va include domeniul de aplicare a CF; sistemul fiscal al RM (principiile impunerii, tipurile de impozite și taxe (generale, locale), stabilirea, modificarea și anularea impozitelor de stat și locale); definiții; norme ce țin de tratatele internaționale și „Drepturile, obligațiile organelor cu atribuții de administrare fiscală și a contribuabililor, evidența contribuabililor„ ce va reglementa drepturile contribuabililor și a administrației fiscale; activitatea SFS, alte organe cu atribuţii de administrare fiscală; evidenţa contribuabililor. Termenul maxim de realizare este stabilit pentru decembrie 2025.
Către iulie 2024 urmează a fi elaborată Cartea a doua „Impozite directe” care va include 5 titluri:
- „Impozitul pe profit” (va reglementa modul de aplicare a impozitului aferent profitului obținut de persoanele fizice și juridice ce practică activitate de întreprinzător (inclusiv persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției, agenții economici rezidenți ai ZEL), cu descrierea tuturor elementele caracteristice aplicării impozitului);
- „Impozitul pe venit” (modul de aplicare a impozitului aferent venitului obținut de persoanele fizice, cu descrierea tuturor elementele caracteristice aplicării impozitului);
- „Impozitul pe venitruile obținute din RM de nerezedenți” (modul de aplicare a impozitului pe venit pentru reprezentanțele permanente și persoanele fizice nerezidente);
- „Impozitul pe venit la sursa de plată” (modul de aplicare a impozitului pe venit aferent plăților salariale și altor tipuri de venit cu descrierea tuturor elementele caracteristice aplicării impozitului);
- „Impozitul pe avere” (obiectul și subiectul impunerii; unitatea și cota de impunere; sursa și modul de plată; facilitățile (înlesnirile) fiscale etc.).
Proiectul stabilește că, Cartea a treia „Impozite indirecte” va fi elaborată până în decembrie 2025, gradual conform prevederilor Calendarului de armonizare, și va include două capitole: „Taxa pe valoarea adăugată” și „Accize”.
Cartea a patra va reglementa impozitele și taxele locale. Astfel, către decembrie 2026 se preconizează definitivarea a patru titluri din această carte și anume: „Impozitul pe bunurile imobiliare” (va stabili elementele necesare aplicării impozitului pe bunurile imobiliare și impozitului funciar); „Taxele locale” (tipurile de taxe locale ce pot fi stabilite de AAPL; modul și criteriile de stabilire, cotele aferente; competențele AAPL); „Taxele rutiere” (toate taxele ce fac parte din sistemul taxelor rutiere cu indicarea și descrierea elementelor necesare stabilirii acestora); „Resursele naturale” (tipurile de taxe percepute pentru utilizarea și/sau extragerea resurselor naturale).
Cartea a cincea va include trei titluri și va reglementa regimurile speciale: „Regimul fiscal al agenţilor economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii” (obiectul și subiectul impunerii; unitatea și cota de impunere; sursa și modul de plată; termenul de achitare și declarare; modul de raportare); „Activitatea antreprenorială persoanelor fizice” (impozitarea persoanelor fizice care desfășoară activități independente, în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal, care activează ca freelance-ri); „Parcurile pentru tehnologia informației Legea nr. 77/2016” (obiectul și subiectul impunerii; unitatea și cota de impunere; sursa și modul de plată; termenul de achitare și declarare; modul de raportare). Această Carte urmează a fi elaborată către iulie 2024.
Procedurile fiscale se planifică a fi descrise în Cartea a șasea spre sfârșitul anului viitor, fiind divizate în trei titluri:
- „Obligațiile fiscale” (va reglementa responsabilitatea de stingerea obligației fiscale; darea de seamă fiscală);
- „Controlul fiscal, termenele de prescripție și contestațiile” (controlul fiscal; metodele indirecte de estimarea a veniturilor impozabile; termenele de prescripție; contestațiile);
- „Răspunderea pentru încălcări fiscale” (va cuprinde dispoziții generale privind răspunderea pentru încălcări fiscale; tipurile de încălcări fiscale şi răspunderea pentru ele; termenele de prescripție).
Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului vor fi aceptate până la data de 5 octombrie anul curent.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1551 vizualizări
Data publicării:
27 Septembrie /2023 10:08
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Codul fiscal
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.