Știri

Va fi creată o rețea de colectare a informațiilor contabile agricole

Urmează a fi creată o rețea de colectare a informațiilor contabile agricole, în scopul acumulării  informațiilor contabile necesare pentru determinarea anuală a veniturilor exploatațiilor agricole, precum și pentru efectuarea analizei activității economice a exploatațiilor agricole.

 

Legea cu privire la rețeaua de colectare a informațiilor contabile agricole nr. 105 din 26 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial din 16 mai curent, dar va intra în vigoare la 24 de luni după publicare, respectiv, la 26 mai 2026.

 

În primul rând, conform legii, exploatația agricolă este o unitate tehnico-economică, astfel cum este utilizată în contextul anchetelor și recensămintelor agricole. Exploatațiile agricole se clasifică într-un mod uniform în conformitate cu tipologia exploatațiilor agricole, în funcție de tipul de activitate agricolă al acestora, de dimensiunea lor economică și de importanța altor activități lucrative direct legate de acestea.

 

Informațiile obținute în conformitate cu prezenta lege vor servi drept bază pentru întocmirea rapoartelor privind veniturile realizate de exploatațiile agricole din Republica Moldova. Rapoartele respective vor putea fi consultate de public. Conform legii publicate, va fi interzisă utilizarea în scopuri fiscale a oricăror informații contabile individuale obținute în baza prezentei legi, precum și divulgarea sau utilizarea informațiilor respective în alte scopuri decât cele prevăzute.

 

De determinarea numărului de exploatații agricole cu contabilitate proprie și de aprobarea planului de selectare a exploatațiilor participante, cu specificarea distribuirii pe categorii de exploatații agricole va fi responsabil Comitetul național al rețelei de informații, ce urmează a fi creat de Guvern. În același timp, Guvernul va desemna și o agenție de legătură, care se intenționează a fi Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, după modelul majorității țărilor membre ale Uniunii Europene și avînd în vedere că informația este colectată în special pentru evaluarea politicilor agricole de care este responsabil această din urmă autoritate.

 

Potrivit datelor, până în prezent, evaluarea politicilor agricole elaborate de către MAIA s-a realizat, în mare parte, pe datele prezentate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, fără o evaluare comparativă a activităților economice a exploatațiilor pentru a aprecia eficiența cheltuielilor suportate din buget la atingerea obiectivelor fixate în documentele de politici, în special creșterea competitivității și a veniturilor fermierilor. Lipsa informațiilor cu privire la veniturile și activitățile economice ale exploatațiilor agricole privează autoritățile publice de posibilitatea realizării unei evaluări obiective a performanței Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală, în special a cheltuielilor publice efectuate prin intermediul subvenționării agriculturii și mediului rural.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

334 vizualizări

Data publicării:

17 Mai /2024 08:08

Catalogul tematic

Agricultura | Noutăți fiscale

Etichete:

agricole | aspecte contabile | colectare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon