BGPF

29.1.3.7.7 În cazul donării unor bunuri materiale, se va include suma TVA aferentă procurării acestora în scopul determinării mărimii donației permise spre deducere în scopuri fiscale?

Сonform prevederilor art. 11 alin.(1) liniuța unu și doi din Legea cu privire la filantropie și sponsorizare nr. 1420-XV din 31.10.2002, în sensul legii menționate noțiunea de activitate filantropică semnifică transfer voluntar, imparţial, dezinteresat şi necondiţionat al dreptului de proprietate sau al dreptului de posesiune, folosinţă şi de dispoziţie asupra unui bun, precum şi executare sau prestare dezinteresată (gratuită sau în condiţii avantajoase) a lucrărilor şi serviciilor de către o persoană fizică sau juridică, realizate în scopurile prevăzute la art.2 din Lege.
 
Concomitent, noțiunea de activitate de sponsorizare semnifică transfer al dreptului de proprietate asupra unei sume de bani sau a altor bunuri în baza unui act juridic prin care părţile convin cu privire la susţinerea unor activităţi cu scop nelucrativ, desfăşurate de către una dintre părţi, denumită beneficiarul sponsorizării, în schimbul unor beneficii stabilite de părţi.       
 
Conform prevederilor art. 36 alin. (1) din Codul fiscal, agentul economic rezident are dreptul la deducerea oricăror donații făcute de el pe parcursul perioadei fiscale în scopuri filantropice sau de sponsorizare, dar nu mai mult de 5% din venitul impozabil.        
 
Potrivit prevederilor art. 102 alin. (8) din Cod, suma T.V.A., achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate care nu sînt folosite pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător, nu se deduce şi se raportează la costurile sau cheltuielile perioadei.         
 
Respectiv, în cazul în care agentul economic efectuează livrare de mărfuri în scopuri filantropice sau de sponsorizare, conform prevederilor art. 11 din Legea cu privire la filantropie și sponsorizare, livrarea respectivă nu se referă la desfășurarea activităţii de întreprinzător a agentului economic și respectiv suma TVA aferentă acestor livrări de mărfuri nu se deduce în conformitate cu prevederile art. 102 alin. (8) din Codul fiscal. 
        
Astfel, menționăm că, la aprecierea mărimii donației permisă la deducere în scopuri fiscale conform art. 36 alin.(1) din Codul fiscal, urmează de a fi luată în considerație și suma TVA aferentă procurărilor utilizate pentru efectuarea donațiilor.
 
( Temei: Explicațiile Ministerului Finanțelor nr. 09/2-13/217 din 18 iunie 2018)
[Modificările operate în temeiul aprobării Legea nr.182 din 07.07.2022, în vigoare 29.08.2022]

Ordinul SFS nr. 485 din 07-10-2024

Data publicării:

23 Octombrie /2024 08:00

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon