BGPF

29.1.7.1.16 Care este modalitatea de calcul a impozitului pe venit ce urmează a fi reținut la efectuarea ultimei plăți înainte de ieșirea în concediu de maternitate?

 În conformitate cu pct.48 din Regulamentul cu privire la reținerea impozitului pe venit din salariu și din alte plăți efectuate de către angajator în folosul salariatului, precum șiîn folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător, aferente muncii prestate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.697/2014, la efectuarea ultimei plăți impozabile (salariu, premiu etc.) către salariata care pleacă în concediu de maternitate (graviditate şi naștere), reținerea impozitului pe venit se efectuează cu acordarea scutirilor solicitate:  
1) dacă persoana se consideră angajată de la începutul anului fiscal – pentru 12 luni;          
2) dacă persoana s-a angajat pe parcursul anului fiscal – pentru numărul de luni pe perioada cărora se considera salariată, începând cu luna următoare celei în care acesta s-a angajat şi a depus cererea privind acordarea scutirilor şi până la sfârșitul anului fiscal.          
 
În cazul în care persoana respectivă revine la serviciu în anul fiscal în care au fost achitate plățile pentru concediul de maternitate, impozitul pe venit din plățile achitate ulterior se reține reieșind din suma totală a scutirilor acordate la achitarea plăților pentru concediul de maternitate.      
 
Dacă persoana, care se află în concediu de maternitate, își retrage cererea privind acordarea scutirilor până la sfârșitul anului fiscal, angajatorul trebuie să efectueze recalculul impozitului pe venit reținut, acordând persoanei respective numai suma scutirii la care ea are dreptul de facto.
(Modificări efectuate în temeiul Hotărârii Guvernului cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului (implementarea politicii bugetar-fiscale) nr. 1029  din  21.12.2023 (în vigoare 01.01.2024))

Ordinul SFS nr. 388 din 15-08-2024

Data publicării:

09 Septembrie /2024 11:02

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon