BGPF

29.1.7.1.25 Misiunile diplomatice statelor străine, acreditate în Republica Moldova au obligația de reținere a impozitului pe venit la sursa de plată din plățile sub formă de salariu și/sau pentru prestarea serviciilor și/sau lucrări, efectuate în favoarea persoanelor fizice cetățeni ai Republicii Moldova?

În conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, obiectul impunerii se consideră venitul din orice surse aflate în Republica Moldova, inclusiv facilităţile acordate de angajator, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova pentru activitatea în Republica Moldova, cu excepţia deducerilor şi scutirilor la care au dreptul, obţinut de persoanele fizice rezidente cetăţeni ai Republicii Moldova care nu desfăşoară activitate de întreprinzător.
 
Respectiv, conform art. 88 alin. (1) din Codul fiscal, fiecare angajator care plăteşte salariatului salariu (inclusiv primele şi facilităţile acordate) este obligat să calculeze, ţinînd cont de scutirile solicitate de angajat şi de deduceri, şi să reţină din aceste plăţi un impozit, determinat conform modului stabilit de Regulamentul cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către angajator în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător, aferente muncii prestate aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 697 din 22.08.2014.
 
Totodată, conform art. 20 lit.n) din Codul fiscal veniturile misiunilor diplomatice şi altor misiuni asimilate lor, organizaţiilor statelor străine, organizaţiilor internaţionale şi personalului acestora, prevăzute la art.54 constituie surse de venit neimpozabile.
 
Prin urmare, în cazul în care în cadrul misiunilor diplomatice activează cetățeni ai Republicii Moldova, venitul acestora urmează a fi supus impunerii potrivit cotelor stabilite de Codul fiscal, cu dreptul la deduceri și/sau scutiri aferente acestor venituri.
 
Trebuie de menţionat, că potrivit art. 4 alin. (1) din Codul fiscal, dacă un tratat internaţional care reglementează impozitarea sau include norme care reglementează impozitarea, la care Republica Moldova este parte, stipulează alte reguli şi prevederi decât cele prevăzute de legislaţia fiscală, se aplică regulile şi prevederile tratatului internațional.
 
[Modificările operate în temeiul aprobării Hotărîrii Guvernului nr.1029 din 21.12.2023, în vigoare 01.01.2024]

Ordinul SFS nr. 44 din 03-02-2025

Data publicării:

17 Februarie /2025 08:00

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon