Știri
Achizițiile publice durabile. Proiectul regulamentului propus pentru consultări
Pentru a reduce impactul asupra mediului al bunurilor, serviciilor și lucrărilor achiziționate pe tot parcursul ciclului de viață al acestora, Agenția Achiziții Publice a elaborat conceptul Regulamentului cu privire la achizițiile publice durabile.
Regulamentul va stabili principiile, cerințele și mecanismul de aplicare al achizițiilor publice durabile, modalitatea de raportare a aplicării achizițiilor publice durabile, dar și modalitatea de monitorizare a aplicării acestora.
Conform proiectului, lista de bunuri, lucrări și servicii prioritare, cărora trebuie să li se aplice în mod obligator criteriile achizițiilor publice durabile, precum și cerințele și criteriile de sustenabilitate aplicabile este stabilită de Guvern.
Astfel, în cadrul desfășurării achizițiilor de bunuri, servicii și lucrări se propune respectarea următoarelor principii ale achizițiilor publice durabile:
- achiziții publice ecologice – reprezintă o parte acceptată a practicilor de achiziții publice, alături de siguranța, prețul, performanța și accesibilitatea unui bun, serviciu sau lucrare;
- prevenirea daunelor - la toate etapele procesului de achiziții publice trebuie să fie luate în calcul considerentele de mediu, încercând să se prevină și să se reducă riscurile potențiale pentru mediu;
- abordarea bazată pe ciclul de viață - impactul asupra mediului al unui bun, serviciu sau lucrare trebuie luat în considerare în ciclul de viață al acestuia, de la originea materiilor prime, producția, furnizarea și utilizarea până la eliminarea deșeurilor și eliminarea acestora. Costurile trebuie evaluate pornind de la costul de achiziție al unui bun, serviciu sau lucrare, dar luând în considerare și costurile de utilizare, întreținere și sfârșit de viață a acestora;
- compararea impactului asupra mediului ;
- informații privind măsurile de protecție a mediului - cerințele și criteriile utilizate în cadrul achizițiilor publice pentru a reduce impactul asupra mediului al bunurilor, serviciilor sau lucrărilor trebuie să fie formulate cu precizie și măsurabile în mod obiectiv;
- angajamentul de a promova aderarea la standardele convenite la nivel internațional, inclusiv la Declarația Universală a Drepturilor Omului a Organizației Națiunilor Unite, la Declarația Organizației Internaționale a Muncii privind principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă și la Principiile directoare ale ONU privind întreprinderile și drepturile omului.
Conform proiectului, autoritățile contractante la desfășurarea achizițiilor publice durabile vor lua măsuri pentru evitarea și reducerea deșeurilor prin luarea în considerare a necesităților sale în timpul planificării achizițiilor publice, vor include în documentația de atribuire cerințele și criteriile achizițiilor publice durabile ce se aplică bunurilor, serviciilor și lucrărilor prioritare pentru a asigura conformitatea achizițiilor publice cu principiul sustenabilității.
De asemenea, vor întreprinde măsuri de remediere a abaterilor constatate de către Agenția Achiziții Publice în rapoartele de monitorizare ale procedurilor de achiziții publice durabile și vor întocmi trimestrial rapoarte privind rezultatele procedurilor de achiziții publice durabile, pe care le vor transmite Agenției până la data de 10 a lunii imediat următoare după încheierea trimestrului.
Atunci când se stabilesc cerințele și criteriile pentru achiziții publice durabile, în documentația de atribuire, autoritățile trebuie să se precizeze în mod clar o metodă de verificare a conformității acestora. Autoritatea contractantă indică în documentația de atribuire ce tip de atestate de conformitate pot prezenta operatorii economici.
Proiectul poate fi consultat până la 19 noiembrie curent, iar recomandările urmează a fi remise la adresa de email: radu.craciun@tender.gov.md.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
844 vizualizări
Data publicării:
24 Octombrie /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Achiziție publică
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.