Știri
Activitatea industriei: rezultatele anului 2022
Pe parcursul anului trecut valoarea producției industriale fabricate (în prețuri curente) a constituit 85,5 mld. lei, ceea ce reprezintă 94,9% în prețuri comparabile față de anul 2021. Sectorul industrial al economiei, conform datelor Biroului Național de Statistică, este determinat preponderent de activitatea întreprinderilor din industria prelucrătoare cărora în anul 2022 le-au revenit 86,2% din valoarea totală a producției fabricate.
Ponderea cea mai mare în total producție industrială fabricată o deține industria prelucrătoare -86,2%, urmată de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat - 10,2%, distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare -2,1% și industria extractivă - 1,5%.
Valoarea producției fabricate în prețuri curente în 2022 în industria prelucrătoare a constituit 73,7 mld. lei (în 2021 – 59,3 mld. lei), ceea ce a constituit 86,2% din valoarea totală a producției, din care industria alimentară – 29,6 mld. lei (în 2021 – 20,2 mld. lei), constituind 34,6% din valoarea totală a producției. Alte activități economice ce dețin o pondere importantă în valoarea producției fabricate sunt fabricarea băuturilor – 8% (6,8 mld. lei); autovehiculelor, a remorcilor și semiremorcilor – 6,2% (5,3 mld. lei); produselor din cauciuc și mase plastice – 4,1% (3,5 mld. lei); produselor textile – 3,9% (3,3 mld. lei); articolelor de îmbrăcăminte – 3,8% (3,2 mld. lei) etc.
În anul 2022 producția livrată pe piața internă a constituit 64,5% din totalul producției livrate (în anul 2021 – 66,0%) și, respectiv, pe piața externă – 35,5% (în anul 2021 – 34%).
În anul 2022 ponderea cea mai mare în total producție industrială fabricată o dețineau întreprinderile cu forma de proprietate privată - 48,9% sau 41,8 mld. lei, urmată de proprietatea întreprinderilor mixte străine - 20,4% sau 17,7 mld. lei și proprietatea străină - 19,1% sau 16,3 mld. lei. Cea mai mică pondere o dețin întreprinderile cu proprietate publică - 10,5% sau 9 mld. lei și proprietate mixtă - 1,1% sau 955,3 mil. lei.
Datele în profil pe regiuni de dezvoltare în 2022 atestă faptul concentrării activităților industriale în proporție de 50,7% în mun. Chişinău, 23,8% - în regiunea Nord, 18,1% - în regiunea Centru, 3,8% - în regiunea Sud şi 3,6% - în UTA Găgăuzia.
În cadrul regiunilor de dezvoltare în perioada analizată cea mai mare pondere a producției livrate pe piața externă o dețin întreprinderile situate în Găgăuzia cu 56,1% și cele din regiunea Nord – cu 48,9%.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
699 vizualizări
Data publicării:
28 Iulie /2023 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
activitatea industriei
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.