Știri
Alte principii de subvenționare în agricultură și mediul rural
Creșterea competitivității și dezvoltarea durabilă a sectorului agroindustrial, asigurarea gestionării a resurselor naturale, dezvoltarea socioeconomică rurală sunt scopurile proiectului legii cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, propus de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru consultări publice.
În vederea realizării scopului stabilit, statul, conform proiectului, va susține modernizarea lanţului agroalimentar; va facilita accesul la pieţele de capital, de intrări și ieșiri pentru fermieri; va implementa tehnologii de producţie a produselor ecologice; va contribui la adaptarea la schimbările climatice, la dezvoltarea infrastructurii de acces şi de servicii în mediul rural. Alte obiective sunt creşterea oportunităţilor de ocupare a forţei de muncă în domeniile nonagricole şi sporirea veniturilor în mediul rural, precum și dezvoltarea afacerilor fermierilor micro, mici și mijlocii.
Se propune ca subiecții subvenționării în agricultură și mediul rural să fie expres prevăzuți în lege. Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, la subvenții vor putea pretinde fermierii care întrunesc cumulativ condițiile stabilite și sunt clasificați în următoarele categorii:
- fermier micro – cel mult 9 salariați, cifră anuală de afaceri – până la 18 mil. lei;
- fermier mic – cel mult 49 salariați, cifră de afaceri – până la 50 mil. lei;
- fermier mijlociu – cel mult 249 de salariați, cifră de afaceri – până la 100 mil. lei;
- fermier mare – depăşeşte cumulativ condițiile stabilite pentru fermierul mijlociu.
Totodată, la subvenții din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural (Fond) vor putea pretinde persoanele juridice sau fizice care desfășoară activitate în mediul rural sau activitate agricolă, altele decât fermierii; unitatea administrativ-teritorială; grupul de acțiune locală; organizațiile din domeniul cercetării și inovării, instituțiile de învățământ cu profiluri agroindustriale.
Proiectul stabilește că Fondul se va repartiza pentru astfel de forme de plați ca plata în avans; post-investiție; investiții pe etape; directe; complementare. Fiecare formă de plată este reglementată printr-un articol separat, fiind stabilite condițiile subvenționării. De exemplu, plata directă este definită ca o subvenție exprimată în sumă fixă acordată într-o singură tranșă pentru practicarea activităților agricole în sectorul vegetal, zootehnic sau ecologic. Aceasta se va acorda solicitantului de subvenție în condițiile în care beneficiarul va deține un număr minim de animale din speciile aprobate de Guvern pentru formele productive, va demonstra obținerea producției și livrarea acesteia către un procesator autohton sau demonstrează procesarea acesteia; animalele sunt asigurate și înregistrate conform Legii nr.231/2006 privind identificarea și înregistrarea animalelor (pentru speciile prevăzute).
Conform proiectului, nu vor putea fi eligibile subvenționării bunurile dobândite second-hand; bunurile depuse în activitățile agricole și lucrările realizate în or. Chişinău şi or. Bălţi, cu excepția celor depuse de către organizațiile din domeniul cercetării și inovării sau instituțiilor de învățământ cu profiluri agroindustrial; TVA, cu excepţia proiectelor iniţiate de UAT, precum şi pentru funcţionarea grupurilor de acţiune locală; comisioanele bancare, costurile garanţiilor bancare şi cheltuielile similare; costurile de schimb valutar; achitările efectuate în cadrul contractelor de schimb sau de cesiune, stingerii obligațiilor prin compensare, precum şi cele efectuate către persoanele juridice înregistrate sau cu reședință în jurisdicții care nu implementează standarde internaționale de transparenţă etc.
Consultările vor dura până la 8 februarie, acesta fiind și termenul-limită pentru înaintarea propunerilor și obiecțiilor.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1043 vizualizări
Data publicării:
07 Februarie /2023 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
consultari publice | mediul rural | Agricultură | sistemul de subvenționare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.