Știri

Amortizarea accelerată și amânarea impozitului pe venit. Aplicarea prevederilor Codul fiscal

Ministerul Finanțelor, prin prisma Legii nr. 356/2022 cu privire la modificarea unor acte normative (ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2023), a promovat un set de măsuri pentru mediul de afaceri, și anume: introducerea metodei de amortizare accelerată pentru întreprinderile mari, altele decât cele clasificate în conformitate cu art. 5 alin. (1) al Legii nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii; amânarea condiționată a termenului de achitare a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător pentru întreprinderile clasificate ca întreprinderi micro, mici sau mijlocii, conform criteriilor determinate în ultima zi a perioadei fiscale potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 179/2016.

 

În acest context, agenții economici întâmpină mai multe dificultăți la capitolul aplicării prevederilor legislației în vigoare aferente amortizării accelerate și amânării impozitului pe venit. 

 

Pentru a aduce mai multă claritate la acest subiect, publicăm în ediția din iunie a „monitorului fiscal FISC.md” articolul „Clasificarea întreprinderilor în vederea aplicării prevederilor art. 261 alin. (61) (amortizarea accelerată) și art. 87 alin. (11) (amânarea impozitului pe venit) din Codul fiscal”, semnat de Corina Alexa și Iulia Melnic, în care abonații noștri vor găsi răspunsurile la întrebările cu care se confruntă la determinarea întreprinderilor care fac parte din categoria întreprinderilor micro, mici sau mijlocii; în ce cazuri întreprinderea este în drept să aplice metoda de amortizare accelerată etc.

 

Mai multe detalii deținătorii unui abonament al Publicației noastre vor găsi în articolul publicat în nr. 4 (81) a revistei „monitorul fiscal FISC.md”. 

Monitorul fiscal FISC.md nr.4 (81) 2023


Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

692 vizualizări

Data publicării:

06 Iunie /2023 08:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Codul Fiscal al RM | amortizarea activelor

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon