Știri

Antreprenorul independent sau Legea freelancerilor: discuții cu mediul de afaceri

Persoana fizică va putea presta activitate economică independentă în forma organizatorică antreprenor independent cu statut de persoană fizică, ca activitate de bază sau complementară. Aceasta va dispune de un regim fiscal special și va putea presta servicii atât persoanei fizice (consumator), cât și persoanei juridice indiferent de tipul de proprietate, de forma juridică de organizare și de subordonarea departamentală sau apartenența de ramură, atât din țară, cât și de peste hotare.

 

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (privind activitatea economică independentă a persoanelor fizice) a fost discutat pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

 

După cum a menționat Doina Nistor, ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, scopul proiectului este să ofere o alternativă legală pentru persoanele care activează fără a avea o formă organizatorico-juridică.

 

„Ne dorim să creem o economie nouă, adaptată la realitățile economice în plan global. Datele ne arată că avem o stagnare a numărului de salariați. La moment avem 440 de mii de persoane în afara pieței muncii - oameni care ar putea contribui la creșterea economică a țării, însă la moment nu au un cadru legal adaptat necesităților lor și întrebarea este ce oportunități le putem oferi. Obiectivul nostru prin acest proiect este să avem o activitate legală, simplă și flexibilă, ca să permită oamenilor să muncească pe cont propriu, dar cu drepturi și contribuții clare. Am contabilizat numărul companiilor care deja colaborează cu prestatori independenți și vedem că cifra a crescut de la circa 4,4 mii în anul 2018 până la 6,5 mii în anul 2024. Pe de altă parte a crescut și numărul prestatorilor de servicii de la 38 mii din 2018 până la 54 mii în anul 2024”,  Doina Nistor.

 

Referitor la avantajele pentru stat de pe urma implementării acestei legi, ministra a menționat că cmai important este să reducem economia informală, dar și să asigurăm statul cu contribuții consistente la sistemele publice – sisteme sociale, medical. Totodată, un beneficiu ar fi acoperirea deficitului piețeii muncii, sporirea veniturilor la bugetul public național, dar va creșterea  spiritului antreprenorial.

Astfel,  proiectul conține o listă cu 34 de  domenii de activitate deschise pentru activitate economică independentă în baza Clasificatorului activităților din economia Moldovei, printre care arhitecți/constructori, designeri, specialiști în marketing și publicitate, traducători, psihologi, fotografi, cosmeticieni, prezentatori, artizani, curieri, etc.

 

Cât privește regimul fiscal al antreprenorilor independenți, la moment proiectul prevede un impozit unic cu o cotă de 12% din venitul din prestările acordate de subiecții impunerii, dintre care 4% să constituie impozitul pe venit și 8% contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii. La capitolul asigurare medicală, la moment, documentul prevede asigurarea individuală, însă după cum a menționat Ion Lupan, președintele secretaritului Consiliului Economic, autorii proiectului sunt în discuții cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, pentru ca să fie majorată cota impozitului unic la 15%, dintre care 3% să fie destinate fondurilor obligatorii de asistență medicală, însă o formula definitive nu este la moment. Totodată, șeful secretariatului a anunțat că urmează discuții cu Asociația Băncilor din Moldova în vederea lansării Contului bancar dedicat – instrument ce va fi utilizat de antreprenorii independenți destinat pentru transferul automatizat a impozitului unic prin intermediul băncii comerciale sau prestatorului serviciilor de plată.

Proiectul mai prevede deducerea unor cheltuieli suportate de unele categorii de contribuabili pe parcursul perioadei fiscale în raport cu prestațiile contractate de la antreprenorii independenți, categoriile acestor contribuabili și mărimea deducerii permise, în limita plafonului de deduceri prevăzut la același articol, vor fi stabilite de Guvern.

 

Mai menționăm că activitatea antreprenorului independent nu reprezintă activitate de muncă reglementată de Codul muncii și poate fi prestată complementar ultimei, nefiind muncă prin cumul. Pentru inițierea activității economice independente solicitantul completează Notificarea electronică, utilizând aplicația guvernamentală integrată a serviciilor electronice EVO și a Portalului guvernamental al cetățeanului (MCabinet). La rândul său, Serviciul Fiscal de Stat va pune antreprenorul independent la evidență prin atribuirea Notificării recepționate de sistem a unui identificator unic de înregistrare și comunică prin sistem acest identificator solicitantului.

 

Mai este important de menționat că potrivit proiectului, antreprenorul independent nu va duce evidența contabilă, nu va prezenta rapoarte și declarații fiscale și statistice și nu va utiliza documente contabile primare. Totuși va fi obligat să utilizeze echipamentul de casă și de control conectat la Sistemul informațional automatizat "Monitorizarea electronică a vânzărilor" pentru documentarea comercializării bunurilor și serviciilor cu aplicarea sistemelor performante de plăți electronice.

 

Proiectul ar urma să fie prezentat în ședință de Guvern până la mijlocul lunii iunie. 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

2695 vizualizări

Data publicării:

27 Mai /2025 07:44

Catalogul tematic

Persoana fizică | Antreprenoriat

Etichete:

Consiliul Economic | persoana fizică | impozit pe venit retinut la sursa de plata | freelanceri | activitate de antreprenoriat

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon