Prețurile de transfer

Aplicarea principiului lungimii brațului: eficientizarea pârghiilor de administrare fiscală

Persoanele afiliate vor fi obligate să încheie tranzacții cu respectarea principiului lungimii brațului, potrivit căruia condițiile, regulile, metodele stabilite sau impuse de formare a prețurilor în cadrul tranzacțiilor între persoanele afiliate nu trebuie să difere de tranzacțiile care ar fi existat între persoane independente.

 

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2023 propus de către Ministerul Finanțelor pentru consultări publice prevede completarea titlului V al Codului fiscal (CF) cu cap. 112, care va stabili regulile speciale referitor la determinarea prețurilor de transfer conform principiului lungimii brațului. Acesta urmărește eficientizarea pârghiilor de administrare fiscală prin implementarea instrumentelor analitice pentru determinarea sau evaluarea valorii de piață a tranzacțiilor efectuate între persoane afiliate.

 

Conform proiectului, o persoană se va considera afiliată cu o altă persoană, dacă relația dintre acestea este definită de cel puțin un criteriu din cele ce urmează: dacă acestea sunt soț/soție sau rude până la gradul al II-lea inclusiv; persoană fizică va fi afiliată cu o persoană juridică, dacă persoana fizică deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din acțiuni cu drept de vot ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică.

 

Totodată, persoana juridică se va considera afiliată cu altă persoană juridică dacă aceasta deține cel puțin, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din acțiuni cu drept de vot ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică. O altă condiție stabilită pentru persoanele juridice este că, dacă o persoană terță deține în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor sale afiliate, minimum 25% din acțiuni cu drept de vot atât la prima persoană juridică, cât și la cea de-a doua, ori dacă le controlează în mod efectiv.

 

Se va considera că o persoană controlează în mod efectiv o persoană juridică și dacă se stabilește faptul că atât din punct de vedere faptic, cât și legal, aceasta are capacitatea de decizie asupra activității persoanei juridice vizate prin numirea ori revocarea majorității membrilor organului de supraveghere (consiliului) al persoanei juridice, organului executiv sau majorității membrilor organului executiv şi/sau cenzorului, ori majorității membrilor comisiei de cenzori; exercitarea controlului în temeiul unui contract încheiat cu persoana juridică, al unei clauze din actul de constituire ori din statutul persoanei juridice sau în temeiul unui acord încheiat cu alte persoane cu participațiuni cu drept de vot ai persoanei juridice. Suplimentar, o persoană poate deține controlul în mod indirect în cazul în care aceasta deține acțiuni cu drept de vot la o persoană juridică prin intermediul unei alte persoane fizice și/sau juridice sau mai multor persoane fizice și/sau juridice.

 

În sensul noului capitol al CF, noțiunea de „preț de transfer” va reprezenta condițiile, regulile, metodele stabilite sau impuse de formare a prețurilor în relațiile comerciale sau financiare între două persoane afiliate și care diferă de cele care ar fi existat între persoane independente, iar „principiul lungimii brațului” reprezintă standardul internațional care prevede că în cazul în care condițiile în relațiile comerciale sau financiare între persoanele afiliate sunt diferite de cele între persoanele independente, atunci orice venit care s-ar fi acumulat în lipsa acestor condiții pentru una dintre persoane, dar din cauza acestor condiții nu s-a acumulat, pot fi incluse în venitul acelei persoane și impozitate în mod corespunzător.

 

În condițiile aprobării prevederilor politicii în redacția propusă, persoanele afiliate vor fi obligate să încheie tranzacții cu respectarea principiului lungimii brațului. Totodată, la stabilirea veniturilor sau a pierderilor fiscale a persoanelor afiliate se va ţine cont de principiul lungimii brațului, iar în cazul efectuării tranzacțiilor cu persoane afiliate fără justificarea cuantumului prețurilor de transfer practicate, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) va estima cuantumul prețurilor conform principiului lungimii brațului, fără a ține cont de condițiile rezultate din acestea relații, în modului stabilit de Ministerul Finanțelor. De menționat că, la aplicarea noilor prevederi se va ţine cont de liniile directoare privind prețurile de transfer, emise de Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

 

Completările prevăd că contribuabilul va fi obligat să prezinte informația privind prețurile de transfer aferent tranzacțiilor încheiate cu persoanele afiliate, modul și forma căreia urmează a fi stabilită de MF. Informația privind prețurile de transfer se va prezenta nu mai târziu de data de 25 a lunii a treia după finele perioadei fiscale de gestiune.

 

Contribuabilul, care va încheia tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, fără TVA, mai mare sau egală cu pragul de semnificație (se propune a fi stabilit în mărime de 20 mil. lei), va avea obligația întocmirii dosarului privind prețurile de transfer, ce urmează a fi prezentat la solicitarea SFS.

 

Totodată, dosarul prețurilor de transfer va cuprinde structura managerială a entității; tranzacțiile între persoanele afiliate efectuate pe parcursul perioadei fiscale; acordurile/contractele încheiate între persoanele afiliate; metodologia și aplicare a prețurilor de transfer; sursele și relațiile financiare ale entității. Odată cu punerea în aplicare a modificărilor, contribuabilul va fi obligat să păstreze dosarului prețurilor de transfer pe parcursul unei perioade de 6 ani, care începe a curge din momentul întocmirii acestuia.

 

Proiectul prevede și metodele de verificare a prețurilor de transfer. Astfel, la stabilirea prețului conform principiului lungimii brațului, pentru tranzacțiile desfășurate între persoane afiliate SFS va fi în drept să utilizeze metode precum compararea prețurilor, cost plus, prețul de revânzare, determinarea marjei nete tranzacționate, împărțirii profitului.

 

Sarcina probațiunii în vederea demonstrării respectării principiului lungimii de braț îi va aparține contribuabilului.

 

Reiterăm că proiectul poate fi consultat până la 20 noiembrie, termen în care sunt acceptate și propunerile asupra acestuia.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1695 vizualizări

Data publicării:

14 Noiembrie /2022 10:29

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

principiul lungimea brațului | politica fiscală | proiect de lege | Codul fiscal

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon