Știri

Care sunt tendințele în evoluția activității economice în trimestrul II 2024?

Managerii întreprinderilor mari (cu numărul de 250 și peste salariați) estimează pentru trimestrul II 2024 creștere a activității economice (sold conjunctural +20%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +23%); o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +3%) și a prețurilor de vânzare (sold conjunctural -1%), conform Anchetei de conjunctură, publicată de Biroul Național de Statistică.

Astfel, conform publicației, managerii întreprinderilor mici (cu numărul de la 10 până la 49 salariați inclusiv) estimează pentru trimestrul II 2024 o creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +12%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +10%) și a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +10%) și o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +3%).

Totodată, managerii întreprinderilor micro (cu numărul salariaților până la 9 persoane) se așteaptă în trimestrul II 2024 la o relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural +2%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +1%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -5%), dar și la o creștere moderată a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +7%).

BNS mai notează că managerii din industria prelucrătoare estimează pentru trimestrul II anul curent creștere a situației economice (sold conjunctural +16%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +18%), precum și o  relativă stabilitate a numărului de salariați (soldul conjunctural +3%), dar și o creștere moderată a prețurilor produselor industriale (sold conjunctural +11%).

 

În același timp, conform opiniei managerilor, în activitatea de construcții în trimestrul II 2024 va fi o relativă stabilitate: a situației economice (sold conjunctural +2%); a veniturilor din vânzări (soldul conjunctural +1%); a numărului de salariați (soldul conjunctural -5%) și a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +4%).
 

În sectorul comerț cu amănuntul și servicii pentru trimestrul II 2024 se estimează o relativă stabilitate: a situației economice (sold conjunctural +5%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3%), precum și a numărului de salariați (sold conjunctural -3%); creștere moderată a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +7%).

În trimestrul I 2024 din total respondenți 61,0% s-au confruntat cu limitări în activitatea economică, principala cauză de limitare a activității economice fiind cererea pe piață insuficientă (raportată de 30,4% din respondenți). De asemenea, activitatea întreprinderilor este influențată negativ de lipsa forței de munca calificate (22,4%), probleme financiare (20,6%), consecințele crizei provocate de conflictul din Ucraina (14,3%).

 

Note:

Rezultatele au fost obținute prin intermediul anchetelor de conjunctură a entităților din industria prelucrătoare, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, care reflectă estimările făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendințele de evoluție ale activității economice pe termen scurt.

Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror obiectiv este anticiparea evoluțiilor viitoare ale economiei și a punctelor de cotitură în activitatea economică. Particularitatea anchetelor de conjunctură o constituie faptul că, în loc de cifre exacte, răspunsul obișnuit îl constituie o apreciere a respondentului. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care diferă prin metodă şi utilizare.

Instituții:

Biroul Naţional de Statistică al RM

189 vizualizări

Data publicării:

30 Aprilie /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

activitate economica | tendinte

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon