Știri

Ce modificări se propun la Programul „Prima casă” sau ce presupune „Prima casă plus”?

În categoriile de persoane eligibile pentru a aplica la Programul de stat „Prima casă”, se propun a fi incluși și specialiștii care nu au statut de angajat, precum liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii, artiștii, dar și persoanele din diasporă.

 

Un proiect de modificare a Legii nr. 293/2017 privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat ,,Prima Casă” este elaborat de Ministerul Finanțelor, în comun cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și  Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Proiectul a fost discutat în cadrul ședinței secretarilor generali.

 

Astfel, pe lângă extinderea categoriilor de beneficiari, se propune și majorarea valorii maxime a locuințelor procurate prin Program, de la 1 mil. lei până la 2,5 mil. lei.  În același timp, se propune ca perioada maximă a creditului să fie majorată de la 25 de ani la 30 de ani.

 

O altă propunere vizează cota de garantare a creditelor solicitate pentru locuințele din afara municipiului Chișinău, care se propune a fi majorată de la 50% la 70%, ceea ce va facilita accesul la locuințe decente pentru familiile din zonele rurale, contribuind la dezvoltarea economică și socială a acestor regiuni.

 

O altă noutate este că beneficiarii activi a Programului vor avea dreptul să-și schimbe banca creditoare în cazul unor condiții mai avantajoase. În același timp, se intenționează diminuarea comisionul de garantare care acoperă cheltuielile de administrare ODA, de la 0,5% la 0,4%, astfel fiind reduse costurile pentru beneficiarii Programului.

 

De asemenea, se mai propune ca persoanele care dețin locuințe cu o suprafață locativă de până la 50 m2 și vor o locuință mai mare, să aibă posibilitatea de a aplica repetat la Program.

 

Proiectul mai prevede eliminarea certificatelor cu privire la locuințele deținute în proprietate, eliberate de Agenția Servicii Publice, ceea ce va simplifica procesul de aplicare la program.

 

După cum se menționează în nota proiectului, ajustarea Legii nr. 293/2017 este necesară în vederea asigurării condițiilor optime pentru accesul la finanțare pentru achiziționarea unei locuințe pentru toți cetățenii Republicii Moldova, precum și rezolvarea principalelor impedimente în accesarea acestor resurse, în special în contextul creșterii continue a prețurilor la locuințe, care nu sunt corelate cu viteza de creștere a veniturilor populației, dat fiind faptul că accesul la finanțare pentru achiziționarea de locuințe rămâne în continuare una din principalele probleme cu care se confruntă cetățenii.

 

Începând cu anul 2022, din cauza crizei inflaționiste, rata de bază a BNM a crescut într-o perioadă de 6 luni de la 6,5% la 21,5%, influențând negativ nu doar Programul. Ca rezultat, rata anuală a dobânzii pentru creditele ipotecare acordate în cadrul Programului a crescut de la 7,37% în semestrul I a anului 2022, până la 16,67% în semestrul I al anului 2023. Ca urmare, în anul 2023 au fost acordate doar 60 de credite în valoare de 34,2 mil. lei, ceea ce reprezintă doar cca 1,2% din totalul creditelor acordate de bănci persoanelor fizice pe o perioadă de peste 5 ani pentru procurarea imobilelor. În același timp, doar pentru I trimestru 2024, prețul de ofertă pentru bunurile imobile rezidențiale din mun. Chișinău, a înregistrat o majorare accelerată comparativ cu situația din trimestrul precedent, indicele fiind în creștere cu 9.8% față de trimestrul IV 2023 și cu 9.4% față de trimestrul I 2023, se mai menționează în notă.

 

Se estimează căreieșind din atractivitatea noilor condiții, cota creditelor ipotecare garantate în cadrul Programului ar putea depăși 60% din total credite imobiliare acordate per sistemul bancar.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

846 vizualizări

Data publicării:

10 Iulie /2024 07:56

Catalogul tematic

Prima casă | Noutăți

Etichete:

consultari publice | credit | acord de finantare | prima casa

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon