Știri
Codul fiscal: ajustarea unor poziții tarifare va produce efecte juridice începând cu 1 ianuarie 2023
Prin derogare de la prevederile art. 56 alin.(1) și (2) din Legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative, noile reglementări ce urmează a fi operate prin proiectul modificărilor unor acte normative va intra în vigoare la data publicării în MO și va produce efecte juridice începând cu 1 ianuarie 2023, prevede inițiativa legislativă înregistrată în Parlament, ce are drept scop ajustarea, inclusiv tehnică, a reglementărilor introduse prin Legea nr.356/2022 (politica bugetar-fiscală pentru anul 2023).
Totodată, inițiativa vine să îmbunătățească cadrul legal în vederea aplicării uniforme a unor norme pe întreg teritoriul țării și să aducă claritate în unele aspecte.
Astfel, proiectul prevede modificarea art. 96 lit. b) liniuța a cincea din Codul fiscal, poziția tarifară 070960000, introdusă prin Legea nr. 356/2022, fiind substituită cu poziția 070960.
În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, al doilea enunț în alin. (8) al art. 102 va avea un cuprins nou și va stabili că suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pentru produsele din tutun clasificate la poziţiile tarifare 240210000, 240220, 240290000, 2403, 2404 care au constituit deşeuri sau perisabilităţi naturale peste limitele stabilite de către Ministerul Sănătății, şi pentru produsele din alcool etilic clasificate la poziţiile tarifare 2207, 2208, care au constituit deşeuri sau perisabilități naturale peste limitele stabilite de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi pentru produsele petroliere care au constituit deşeuri sau perisabilităţi naturale peste limitele stabilite de către Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, nu se deduc şi se raportează la costurile sau cheltuielile perioadei.
În redacție nouă se propune a fi expus și alin. (2) al art. 123 din CF, conform căreia în cazul transmiterii mărfurilor supuse accizelor cu plată sau cu titlu gratuit, inclusiv în contul salariului, angajaţilor antrepozitarului autorizat, altor persoane, în cazul atribuirii mărfurilor de către antrepozitarul autorizat sau de către membrii familiei acestuia, în cazul deplasării în alt mod a mărfurilor din antrepozitul fiscal, precum şi în cazul pierderilor şi perisabilităţilor peste limitele indicare anterior, achitarea accizelor se efectuează în modul specificat la alin. (1) art. 123 din CF1.
Totodată, urmează a fi modificate și la titlul IV, în anexa nr.1 poziţia „2404”, coloanele întâi şi a doua din anexa nr.1 la titlul IV, care vor avea următorul cuprins: ex. 2404, Cartuşe şi rezerve pentru ţigarete electronice, inclusiv ţigarete electronice de unică folosinţă; preparate destinate utilizării în cartuşe şi rezerve pentru ţigarete electronice.
Proiectul vine cu intervenții și în Legea nr. 1056/2000 pentru punerea în aplicare a Titlului VI din CF, fiind propusă completarea art. 4 din Legea menționată cu alin. (41), care stabilește că Cancelaria de Stat va asigura publicarea pe pagina web a registrului actelor locale a cotelor concrete ale impozitului funciar și impozitului pe bunurile imobiliare stabilite de către toate autoritățile reprezentative ale administrației publice locale.
De asemenea, inițiativa prevede modificarea alin. (7) lit. a) al art. 4 din Legea nr. 1056/2000, conform căreia, pentru terenurile dobândite după 31 august (redacția în vigoare – 25 septembrie) a perioadei fiscale respective, persoanele juridice şi cele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, cu excepția gospodăriilor țărăneşti (de fermier), vor prezenta Serviciului Fiscal de Stat calculul impozitului funciar nu mai târziu de 25 martie a anului următor anului fiscal de gestiune, cu achitarea impozitului funciar în același termen.
Totodată, completări sunt propuse în Legea nr. 256/2022, prin care au fost introduce modificări la Codul fiscal și Legea nr. 1054/2000 pentru punerea în aplicare a titlului IV din CF, în partea ce ține de modul de calculare a accizelor la cartușele și rezervele pentru țigaretele electronice, inclusiv a celor de unică folosință, preparatele destinate utilizării în cartușele și rezervele pentru țigaretele electronice de la poziţia tarifară 2404, produsele din tutun și înlocuitorii din tutun (amestecuri fără tutun pe baza frunzei de ceai) de la poziţiile tarifare 2403 99 900 și 2404, și care au intrat în vigoare la data 12 februarie anul curent.
Astfel, dispozițiile tranzitorii din Legea nr. 256/2022 (art.IV, alin. (1)) urmează a fi completate cu prevederi ce stabilesc că stocurile de produse conexe accizate de la poziţiile tarifare 382499920–382499960 importate în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022, precum și cele de la poziţia tarifară ex.2404 importate în perioada 1 ianuarie 2023 – 12 februarie 2023, nedeclarate SFS, se declară în termen de până la 1 aprilie 2022. Produsele de tutun menționate supra pot fi comercializate fără timbru de acciză sau timbrul de consum în termen de până la 1 octombrie 2023.
Reiterăm, redacția în vigoare a alineatului menționat prevede că subiecții impunerii, care au importat produse conexe accizate de la poziția tarifară 382499960, efectuează inventarierea acestora și le declară la SFS în termen de până la 1 septembrie 2022. Stocurile de produse conexe accizate de la aceeași poziție tarifară, importate până la publicarea Legii nr. 256/2022 în MO (12 august 2022) pot fi comercializate fără timbru de acciză sau timbru de consum în termen de până la 180 de zile de la publicare, cu condiția declarării acestora la SFS.
––––––––––––––––––––––––
1Codul fiscal
Articolul 123. Modul de calculare a accizelor
(1) Subiecţii impunerii specificaţi la art.120 lit.a), care expediază (transportă) mărfuri supuse accizelor din antrepozitul fiscal, calculează accizele pornind de la volumul mărfurilor în expresie naturală sau de la valoarea acestora (în funcţie de cotă – în sumă absolută sau ad valorem în procente).
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1327 vizualizări
Data publicării:
14 Februarie /2023 10:44
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Etichete:
Proiect | pozitie tarifara | TVA | accize | Codul fiscal
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.