Știri
Compensarea și/sau restituirea sumei plătite în plus. Calcularea termenului de prescripție
Contribuabilul, în conformitate cu legislația fiscală, poate dispune de sumele plătite în plus la buget în mai multe modalități, la discreția acestuia. Cele mai des utilizate modalități sunt stingerea obligației fiscale prin compensare din contul sumei plătite în plus și restituirea acesteia la contul bancar și/sau de plăți al contribuabilului sau în numerar (doar în cazul persoanei fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător).
Din articolul „Calcularea termenului de prescripție pentru compensarea și/sau restituirea sumei plătite în plus. Studiu de caz”, elaborat de către Igor Cebotarenco, care este publicat în ediția din iunie a revestei „monitorul fiscal FISC.md”, autorul atrage atenția că ca și orice alt drept, solicitarea compensării sau restituirii sumei plătite în plus este limitată în timp. Pentru a putea dispune de sumele plătite în plus în termenul stabilit și pentru a nu pierde dreptul la exercitarea acestor drepturi, este deosebit de importantă cunoașterea și calcularea corectă a termenului de prescripție pentru compensarea și/sau restituirea sumei plătite în plus.
Astfel, pentru a putea determina/calcula cu exactitate data limită la care expiră termenul de prescripție pentru solicitarea compensării și/sau restituirii sumei plătite în plus, în articol sunt prezentate și analizate circumstanțele care au și cele care nu au impact asupra curgerii termenului respectiv și modul în care acestea se răsfrâng asupra termenului de prescripție la fiecare etapă a curgerii acestuia.
Studiind articolul din nr. 4 (88) al revistei noastre, deținătorii unui abonament al publicației vor afla detalii cu privire la:
- Data de la care începe curgerea termenului de prescripție;
- Circumstanțele de suspendare a termenului de prescripție;
- Data expirării termenului de prescripție;
- Repunerea în termenul de prescripție.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
776 vizualizări
Data publicării:
03 Iunie /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți fiscale | Drepturile şi obligaţiile contribuabilului
Etichete:
contribuabil | termen de prescripție | restituire | compensare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.