
Știri
Concediul paternal și indemnizația pentru tații care au gemeni
În cazul copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, tatăl copiilor nou-născuți va putea beneficia de dreptul la concediu paternal până la 15 zile calendaristice pentru fiecare copil. Prevederea menționată mai sus se va aplica și în cazul adopției multiple.
Parlamentul a aprobat în două lecturi un proiect de modificare a unor acte normative, inclusiv a Codului muncii și a Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.
Astfel, în cazul copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, tatăl copiilor nou-nascuți va beneficia de dreptul la indemnizație paternală pentru fiecare copil, iar tatăl copiilor adoptați - de dreptul la indemnizație paternală pentru fiecare copil adoptat. În acest sens, completările la Legea nr. 289/2004 stabilesc dreptul la indemnizație paternală pentru fiecare copil născut sau adoptat, corelând durata indemnizației (15 zile calendaristice per copil) cu modificările din Codul muncii. Aceste prevederi asigură un suport financiar adecvat pentru tați, în special în cazul familiilor cu mai mulți copii și aliniază legislația la standardele internaționale privind protecția socială.
După cum a explicat Adrian Belîi, președintele comisiei protecție socială, sănătate și familie, proiectul are ca obiectiv consolidarea politicilor de protecție socială și sprijinirea familiilor din Republica Moldova prin: extinderea dreptului la concediu paternal și indemnizație paternală pentru tații copiilor gemeni, ai mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină sau ai copiilor adoptați, în funcție de numărul de copii, dar și prin simplificarea procedurii de stabilire a alocațiilor sociale de stat pentru persoanele care nu îndeplinesc condițiile pentru obținerea unei pensii de asigurări sociale, prin acordarea automată a acestora de către Casa Națională de Asigurări Sociale. Deci, proiectul mai prevede că alocațiile prevăzute se stabilesc din oficiu, de către CNAS, în baza cererii și documentelor prezentate pentru stabilirea pensiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile pentru оbținerea dreptului la pensie de asigurări sociale de stat.
Precizăm că în prezent, Codul muncii și Legea nr. 289/2004, prevăd dreptul tatălui la un concediu paternal de 15 zile calendaristice și la о indemnizație aferentă, însă nu specifică în mod clar situațiile care se referă la mai mulți copii, fie născuți dintr-o singură sarcină, fie adoptați, iar lipsa acestor prevederi creează inegalitați în acordarea drepturilor parentale, în special în cazurile de nașteri multiple sau adopții multiple, unde responsabilitațile și necesitățile financiare ale familiei sunt mai mari.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
257 vizualizări
Data publicării:
26 Iunie /2025 11:19
Catalogul tematic
Codul muncii
Etichete:
asigurare obligatorie de asistenta sociala | Codul muncii | indemnizatia paternala | concediul paternal
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.