Diverse
Conferința EY Moldova și EY România: Reglementări noi și cazuri practice privind prețurile de transfer
După aproape un an de la intrarea în vigoare a legislației în domeniul prețurilor de transfer se pot desprinde concluzii importante privind implementarea practică a noii legislații. Pe de altă parte, au apărut modificări în legislație, astfel că agenda conferinței organizate recent de EY România și Moldova, la Chișinău, a inclus teme de mare interes pentru comunitatea locală de afaceri.
Experții EY Moldova, susținuți de către colegii de la București, au oferit explicații amănunțite pe cele mai importante spețe care privesc cerințele de prețuri de transfer (PT) în Republica Moldova, respectiv, politici de prețuri de transfer, metode de analiză a PT și studii de caz, conceptul de Acord de Preț în Avans (APA), dar și considerații practice pentru conformarea cu reglementările în domeniu.
“Evenimentul a generat un interes sporit pentru participanți, care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții EY și să primească răspunsuri detaliate la întrebările lor. De asemenea, am avut plăcerea de a discuta cu invitatul special de la Serviciul Fiscal de Stat, domnul Pavel Dima, Șef adjunct al Direcției Generale Expertiză Juridică, care ne-a vorbit despre principalele modificări introduse recent în legislația privind prețurile de transfer, noul proiect de completare a legislației secundare, precum și alte aspecte adresate în legătură cu subiectul dat”, a spus Alexandru Sipitca, Director, Departamentul Asistență Fiscală EY Moldova.
Susținerea mediului de afaceri din Republica Moldova de către autoritatea fiscală din Republica Moldova, pentru o mai bună înțelegere și aplicare a legislației, a fost reiterată de reprezentantul Serviciului Fiscal de Stat, care a oferit detalii de conformare și explicații privind Acordul de Preț în Avans (APA).
“Noul instrument privind Acordul de Preț în Avans va putea fi utilizat începând cu 1 ianuarie 2025 și va permite contribuabililor să-și stabilească în avans și de comun acord cu Serviciul Fiscal de Stat condițiile și modalitățile de formare a prețurilor de transfer aferente tranzacțiilor efectuate cu persoane afiliate. Acordul de preț în avans va putea fi emis în legătură cu tranzacțiile controlate în derulare, viitoare sau finalizate și va acoperi o anumită perioadă determinată prevăzută de legislație”, a menționat Pavel Dima, SFS.
Pe parcursul conferinței, echipele EY România si Moldova au explicat în detaliu conceptele esențiale privind prețurile de transfer, cum trebuie să fie realizată examinarea conformității cu cerințele de prețuri de transfer, cum să se realizeze verificările preliminare și controale fiscale, un aspect extrem de important fiind cel al recentelor modificări apărute în legislație, precum și partea de sancțiuni și amenzi pentru neconformare.
Despre Acordurile în Avans privind preturile de Transfer (APA), instrument esențial, parte a reglementărilor în domeniul prețurilor de transfer, Adrian Rus, Partener, Liderul Departamentului de Prețuri de Transfer EY România, a precizat: “Introducerea conceptului de Acord de preț în legislația Republicii Moldova reprezintă un pas semnificativ în facilitarea dialogului între contribuabili și autoritățile fiscale. Acest program reprezintă o modalitate esențială de a preveni disputele în domeniul prețurilor de transfer pentru tranzacțiile acoperite de acordul de preț în avans. Este de apreciat deschiderea autorității fiscale față de acest program, care are potențialul de a transforma cadrul fiscal din Republica Moldova. Rămâne de văzut câți contribuabili vor adopta acest program în perioada imediat următoare, în vederea gestionării eficiente a controverselor legate de prețurile de transfer”.
Echipa EY România și Moldova a explicat în detaliu noțiunile de tranzacții, praguri și documentarea tranzacţiilor în vederea întocmirii și prezentării Informaţiei și/sau Dosarului privind preţurile de transfer. De asemenea, considerațiile practice-cheie pentru conformarea cu reglementările de prețuri de transfer din Republica Moldova, cum pot fi gestionate riscurile derivate de zona de prețuri de transfer și perspectivele privind controalele fiscale în domeniul prețurilor de transfer au constituit capitole importante din agenda conferinței.
Din echipa EY România și Republica Moldova au facut parte Adrian Rus - Partener, Lider al Departamentului Prețuri de Transfer EY România & Moldova, Alexandru Șipitca, Director EY Moldova, Gabriela Băncescu - Director, Departamentul de Prețuri de Transfer EY România, Iulia Samson - Manager, Departamentul de Prețuri de Transfer EY România, Ion Popovici - Manager, Departamentul Asistență Fiscală EY Moldova.
Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 49,4 miliarde USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 900 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacțîi, consultanță către companii multinaționale și locale.
Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competițîi de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informațîi, vizitați: www.ey.com
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
122 vizualizări
Data publicării:
16 Decembrie /2024 10:57
Catalogul tematic
Noutăți | Prețuri de transfer
Etichete:
Conferinţă | business | preturi de transfer
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.