Știri
Consumatorii debranșați de la sistemul de încălzire pot fi obligați să asigure temperatura în apartamente de cel puţin +18 grade
În cazul deconectării apartamentului/încăperii locuibile în cămin/încăperii nelocuibile de la sistemul colectiv/ centralizat de alimentare cu energie termică, consumatorul va avea obligația de a menține în continuare în apartament/ încăpere (camerele deconectate) temperatura aerului de cel puţin +180C în perioada sezonului de încălzire. Dacă se constată că consumatorul nu respectă obligația prescrisă, furnizorul/ gestionarul sau alte persoane juridice (fizice) autorizate vor fi în drept să solicite autorităților competente atragerea acestuia la răspundere în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a propus pentru consultări publice proiectul noii redacții a Regulamentului cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă, aprobat prin HG nr.191/2002. Documentul a fost elaborat în urma declarării de către Curtea Constituțională a neconstituționalității mai multor prevederi ale Regulamentului. Astfel, în cazul deconectării integrale deja efectuate a apartamentului (încăperii locuibile în cămine) de la sistemul centralizat de încălzire, consumatorul achita plata pentru încălzire în mărime de 10% din costul energiei termice calculate pentru 1 m2 al apartamentului.
Totodată, în opinia CC, efectul pe care îl au utilizatorii deconectați asupra echilibrului din sectorul energetic și asupra calității serviciilor prestate pentru utilizatorii rămași conectați la sistemul centralizat de încălzire din clădirile rezidențiale nu trebuie neglijat. Astfel, obligația de a plăti pentru încălzirea care trece prin țevile comune impusă persoanelor, ale căror apartamente sunt deconectate total sau parțial de la sistemul centralizat de încălzire, corespunde scopului legitim al împărțirii sarcinilor financiare legate de costul încălzirii spațiilor comune ale blocurilor (subsoluri, etaje tehnice, scări, holuri etc.).
Astfel, Guvernului i-a fost pusă sarcina revizuirii modalității de repartizare a consumului de energie termică în clădirile rezidenţiale, în care există apartamente debranşate de la sistemul centralizat.
Autorii proiectului propun ca cantitatea de energie necesară pentru a menţine temperatura de +180C să se determine conform Metodologiei privind repartizarea consumului de energie termică și costului aferent acestui consum între consumatorii unui bloc locativ conectați la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică, cu efectuarea recalculului pentru ceilalți consumatori din cadrul blocului locativ pentru perioada anterioară de facturare.
În condițiile aprobării modificărilor în redacția propusă, va fi interzisă debranșarea și demontarea coloanelor de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică, precum și izolarea acestora în scopul evitării modificării distribuției uniforme a agentului termic și neadmiterea supraîncălzirii unor apartamente şi încălzirea insuficientă a altora.
Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului se vor accepta până la 2 decembrie 2022.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1614 vizualizări
Data publicării:
29 Noiembrie /2022 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
consumatori | agent temic
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.