Știri

Contractul-tip privind modificarea termenului de stingere a obligației fiscale prin amânare sau eșalonare pentru agricultori, publicat

A fost aprobat Contractul-tip privind modificarea termenului de stingere a obligației fiscale prin amânare sau eșalonare conform Legii nr. 78/2024 pentru susținerea agricultorilor prin facilitarea accesului la credite garantate de stat.

 

Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 74 din 26 iunie 2024 cu privire la aprobarea Contractului-tip este publicat în Monitorul Oficial de astăzi, 4 iulie și intră în vigoare la data publicării.

 

Contractul privind modificarea termenului de stingere a obligației fiscale prin amânare sau eșalonare va fi încheiat între subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat

și persoanele care beneficiază de credite în temeiul Legii nr. 78/2024. Formularul contractului stabilește obiectul contractului de modificare a termenului de stingere a obligației fiscale, drepturile și obligațiile părților, precum și condițiile rezoluțiunii contractului. De asemenea, la formularul menționat este anexat modelul graficului de stingere a obligațiilor fiscale, în baza căruia se va stabili termenele de stingere a acestora conform contractului.

 

 

Contractul este elaborat în vederea executării prevederilor art. 5 din Legea nr. 78/2024, conform căruia, prin derogare de la art. 180 din Codul fiscal, pentru restanțele înscrise în Sistemul informațional automatizat „Contul curent al contribuabilului”, Serviciul Fiscal de Stat este în drept să încheie cu persoanele care beneficiază de credite în temeiul prezentei legi, acorduri/contracte de modificare a termenului de stingere a obligației fiscale, pe un termen de până la 12 luni, fără aplicarea măsurilor de asigurare sub formă de gaj și/sau de fidejusiune. Acordurile/contractele de modificare a termenului de stingere a obligației fiscale se întocmesc conform modelelor stabilite de către Ministerul Finanțelor.

 

Amintim, conform Legii nr. 78/2024 pentru susținerea agricultorilor prin facilitarea accesului la credite garantate de stat, prin derogare de la prevederile Legii insolvabilității nr. 149/2012, Codului fiscal, Codului vamal, Codului de executare și ale Codului administrativ, mijloacele financiare acordate sub formă de credit în conformitate cu prezenta lege, nu pot fi urmărite silit și nici nu pot fi aplicate măsuri de asigurare față de acestea în interesul altor creditori, incluzând statul, ai debitorului care a contractat creditul respectiv, inclusiv în cazul în care în privința debitorului este intentată procedura de insolvabilitate.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

555 vizualizări

Data publicării:

04 Iulie /2024 10:32

Catalogul tematic

Agricultura | Evidenţa fiscală | Noutăți fiscale

Etichete:

credit | obligaţie fiscală | agricultori | modificari | contract

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon